Brandweer Lichtervelde werft vier hulpverleners-ambulanciers aan: “Als ambulancier kan je nog echt het verschil maken”

V.l.n.r.: hoofdambulancier Geert Carpentier, postoverste Dirk Delameilleure en ambulancier Bart D'Heedene. (foto Kurt) © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Wie straks hulpverlener-ambulancier bij de brandweer wil worden, moet daarvoor niet langer eerst een opleiding tot brandweerman doorlopen. Een primeur. De lokale brandweerpost in Lichtervelde is op zoek naar vier ambulanciers om het team te versterken.

Op dit moment kent de brandweerpost in Lichtervelde een 18-tal ambulanciers, maar men is al enige tijd vragende partij om dat aantal met twee ambulanciers uit te breiden. “Maar we zijn blij dat Zone Midwest een vacature voor vier hulpverleners-ambulanciers uitschreef“, klinkt het bij postoverste Dirk Delameilleure en hoofdambulancier Geert Carpentier.

“Op dit moment wordt de ambulancedienst bezet door mensen die ook brandweerman zijn”, verduidelijkt Dirk. “Vroeger, toen wij begonnen als brandweerman, waren we verplicht om eveneens ambulancier te zijn. Na de hervorming kon iedereen kiezen of hij al dan niet nog ambulancier wilde zijn. Naar de toekomst toe moeten we ervoor zorgen dat we dienst 100 continu kunnen bemannen. Vandaag de dag moet je al een lange opleiding van drie jaar doorlopen om brandweerman te worden, terwijl dat vroeger ongeveer een jaar duurde. Als je er dan nog de opleiding DGH (dringende geneeskundige hulpverlening, red.) moet bijnemen…”

Elke seconde telt

En dus werft de Lichterveldse brandweer voor het eerst in haar bestaan hulpverleners-ambulanciers aan, die geen brandweer zijn. “Na een gesprek bepalen we een rangschikking. Iemand die al een brevet bezit, zal uiteraard hoger komen te staan op de lijst. Vanaf 1 oktober is het de bedoeling dat de nieuwe krachten starten als stagiair om dan tegen januari inzetbaar te zijn.”

De vacature geeft ook aan dat je op maximum vijf minuten van de kazerne mag wonen. “Als er iemand de dienst 100 belt, moet er twee minuten later al een ambulance vertrokken zijn. Dat zijn de mensen die inslapen (en van thuis uit met de ambulance vertrekken, red.). De anderen moeten binnen de vijf minuten kunnen vertrekken”, pikt Geert Carpentier in. “Als je een reanimatie moet uitvoeren, telt iedere seconde. De eerste ambulancier heeft de ziekenwagen altijd thuis staan, dat is altijd al zo geweest. Dan kiezen we ervoor dat de tweede ambulancier vlakbij woont, zodat die enkel opgepikt moet worden.”

“Soms roepen we al tijdens een interventie psychologische bijstand op”

Ook psychologische ondersteuning heeft door de jaren heen aan belang gewonnen. “Soms roepen we al tijdens de interventie iemand op. Dat staat veel meer op punt. Het is standaard voorzien.”

Maar de ambulancedienst zorgt ook voor heel wat voldoening, weet Geert, die al sinds de opstart van de dienst in 1992 als ambulancier bij de Lichterveldse dienst 100 aan de slag is. “De erkentelijkheid als je iemand kan helpen, zorgt voor de grootste voldoening. Soms jaren later nog. Met de brandweer ben je altijd te laat, maar een mensenleven kan je dikwijls nog redden. Of een geboorte.”

Een roeping

Die jarenlange ervaring kan de hoofdambulancier straks ook overdragen aan de nieuwe rekruten. “Zeker als ze stage lopen, kan je hen dan de kneepjes van het vak leren. Je kan alles perfect in de theorie leren, maar het meest van al leer je in de praktijk. Dat is een voordeel als je apart ambulanciers aanwerft. Dat zijn mensen die er helemaal voor gaan. Vroeger was het een verplichting. Als er nu iemand bijkomt, is het uit eigen wil. Ambulancier worden, is toch een roeping.”

Tot slot moet het ook met het gezinsleven kloppen. “Als je gezin er niet achter staat, kan je het even volhouden, maar niet lang.”

Solliciteren kan nog tot maandag 10 augustus door te mailen naar personeel@zonemidwest.be of te schrijven naar Hulpverleningszone Midwest, t.a.v. de personeelsdienst, Kwadestraat 159, 8800 Roeselare. Meer info: https://www.brandweer.be/nl/vacatures/aanwerving-vier-vrijwillige-hulpverlener-ambulanciers-post-lichtervelde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier