Bosbeheerplan Groenhove wordt omgezet naar natuurbeheerplan
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is gestart met de omzetting van het oude bosbeheerplan voor Groenhove naar het nieuwe natuurbeheerplan. Tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond wou Ruben Vangheluwe (Groen) weten hoe ver het daar momenteel mee staat.
Ook had hij het over de zogenoemde weekendhuisjes die nog altijd in het bos aanwezig zijn. “Illegale gebouwen blijven er staan, omdat het stadsbestuur er niet doortastend tegen optreedt”, zei hij.
Streven naar inheemse natuur
Schepen van Natuur en Groen Elsie Desmet (CD&V) antwoordde dat het ANB pas eind september het startschot heeft gegeven voor de omzettingsprocedure van het bosbeheer- naar het natuurbeheerplan. “Die omzetting is grotendeels administratief”, zei ze. “De belangrijkste verandering is dat het ambitieniveau voor de ecologische bosfunctie nu heel duidelijk opgegeven moet worden. Per beheereenheid wordt aangegeven of de betrokken eigenaar al dan niet streeft naar inheemse natuur. Wie dat doet, ontvangt jaarlijks subsidies en/of fiscale gunstmaatregelen met betrekking tot erfenis- en schenkingsrechten.”
Niet alle weekendhuisjes illegaal
Ook in verband met de overgebleven weekendhuisjes gaf de schepen tekst en uitleg. “Niet alle constructies zijn illegaal”, zei ze. “Plus: onder impuls van De Bosgroep en Natuurpunt werd al heel wat zogenoemde harde infrastructuur opgeruimd en verwijderd. Zijn er toch klachten over bouwovertredingen, dan worden die geval per geval bekeken. De politie kan dan een proces-verbaal opmaken, dat naar het parket en het Departement Omgeving gaat. Die instanties beslissen over het vervolg van de zaak.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier