Boerderij in Machelen zorgt voor minder broeikasgas en dalende energiefactuur

Steven van Parys met echtgenote Fien Vandeputte en de kinderen Arthur, Ruben en Marthe. (foto Marc Valcke)
Steven van Parys met echtgenote Fien Vandeputte en de kinderen Arthur, Ruben en Marthe. (foto Marc Valcke)
Redactie KW

Landbouwkoppel Steven en Fien Van Parys maken groene stroom met de uitwerpselen van hun koeien. Ze hebben een eigen biomassacentrale die het methaan in de koeienmest omzet in elektriciteit voor hun boerderij én voor nog 10 tot 15 andere gezinnen.

Steven Van Parys is ingenieur van opleiding en had een bedrijf in machinebouw. Enkele jaren geleden maakte hij een carriereswitch en nam hij de boerderij van zijn ouders over. Daar zette hij een moderne, geautomatiseerde koeienstal neer met daaraan een biomassacentrale gekoppeld.

Hoe verser, hoe beter

“De techniek om stroom op te wekken met biomassa bestaat al lang maar is nog niet zo populair,” zegt Steven. “Onze installatie waarmee we stroom opwekken met het methaan uit de koeienmest, had immers een vrij hoge instapkost van ongeveer 150.000 euro. Het belangrijkste is om de uitwerpselen van de dieren zo snel mogelijk in de bioreactor te krijgen. Hoe verser de koeienvlaai, hoe meer methaan ze nog bevat.”

“Het is het methaan dat uiteindelijk als brandstof zal dienen om de groene stroom op te wekken. Om de mest naar de bioreactor te krijgen, hebben we mestschuiven die om de drie kwartier over de grond schrapen en de mest naar een verzamelput brengen. Vandaar pompen we het naar de reactor. De reactor wordt verwarmd tot 42 graden en de aanwezige bacteriën gaan alle vaste bestanddelen in de mest afbreken.”

“Bij dat proces komt methaangas vrij dat we verbranden om een generator aan te drijven. Methaangas is een broeikasgas dat 25 keer schadelijker is dan CO², net daarom is dit systeem een win-win. We kunnen 60 tot 70% van het methaan opvangen en omzetten in groene stroom.”

10 tot 15 lokale gezinnen

“Onze energiefactuur is van 2000 euro naar een paar honderd euro gezakt en bovendien recupereren we ook nog eens de restwarmte uit de bioreactor. Normaal blaast die naar buiten maar wij hebben een circuit gebouwd zoals een chauffage met warmtewisselaars. Zo verwarmen we onze bureau in de stal en het water in onze boiler. Het overschot aan stroom dat we produceren verkopen we aan Bolt, een kleine energieleverancier die focust op wat ze ‘streekstroom’ noemen.”

”Als de grote spelers groene stroom leveren dan is dit vooral gebaseerd op de handel in groene stroomcertificaten, maar bij Bolt is het heel duidelijk waar je stroom vandaan komt. Afhankelijk van ons eigen verbruik kunnen 10 tot 15 lokale gezinnen gebruik maken van onze groene stroom.”

Constante energiebron

“Een belangrijke troef die onze biomassacentrale heeft tegenover andere groene stroombronnen, is dat het een constante bron van energie is. We zijn niet afhankelijk van wind, zon of batterijen. In de stal staan 120 koeien, doorheen de dag zijn er altijd een paar aan het eten, een paar worden gemolken en een paar doen hun behoefte. Dit zorgt voor een constante stroom biomassa die naar de reactor kan.”

“Het is jammer dat de overheid niet veel tussenkomt in de hoge instapkost want dit kan ook een oplossing zijn voor het stikstofprobleem en de energievoorziening als ze de kerncentrales willen sluiten. Op termijn is het ook financieel interessant. De instapkost is een hoge drempel maar ik hoop die op 6 jaar tijd terug te verdienen. Want we moeten eerlijk zijn, ik ben zeker begaan met de klimaatopwarming maar het moet ook financieel kloppen want anders beginnen mensen er niet aan.”

(JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier