Boekenkok serveert boeken en borden in Theoria: “Het is meer dan enkel koken”

Vincent Vandevyvere kookt graag vegetarisch: “Afhankelijk van het kookproces smaakt groente telkens anders.” (foto CLL)
Redactie KW

Vincent Vandevyvere, beter bekend als De Boekenkok, vult verschillende keukens in Kortrijk met verrassende smaken en kleurrijke borden dankzij zijn unieke concept: koken vanuit kookboeken en mensen samenbrengen aan tafel.

Het verhaal van De Boekenkok begon in 2018, toen Vincent in de boekenkeuken van Theoria voor het eerst kookte met kookboeken als leidraad. “Een goed boek dat koken doet, een lekker bord dat je proeven moet”, vat hij het zelf nog steeds samen. Wat startte als een experiment groeide uit tot een vast concept op verschillende locaties. Naast Theoria kookt hij tegenwoordig ook in De Living, La Petite Fabriek en Atelier Nooitgedacht. “Gastkok is voor mij de meest passende rol. Er is geen nood aan een eigen zaak. Ik ben blij dat ik mijn publiek mag ontvangen op warme plekken die elk hun eigen sfeer meebrengen.”

Groenten

Centraal in zijn keuken staan groenten. “Ze hebben zoveel in hun mars. Afhankelijk van het kookproces smaakt een groente telkens anders. Met een verrassende combinatie, een sterk kruid of een toffe dressing toon ik dat vegetarisch koken lekker én makkelijk is. Extra meegenomen is dat het ook gezonder is en beter voor de planeet.” Het publiek waardeert de creatieve aanpak. “Ik probeer altijd bij de tafels langs te gaan. Soms volstaat ‘het was lekker’, soms krijg ik vragen over een specifieke smaak of het kookboek dat ik gebruik. Dat maakt het boeiend.”

Voor Vincent is De Boekenkok meer dan koken alleen. Het samenbrengen van mensen rond de tafel blijft de kern. “Het eten is maar een middel. De essentie is de gezellige avond en de warme gesprekken. Ik zit zelf ook liever in de ambiance, om te voelen hoe het bord ontvangen wordt. Ik hoor het geroezemoes en herken soms zelfs iemands lach.” De 100 couverts in De Living afgelopen weekend tonen dat de formule aanslaat.

Toekomstplannen

Nieuwe ideeën blijven borrelen. Vincent droomt ervan om vaker met open vuur te koken of een zomerse picknick in een park te organiseren. Ook de Frigokok, een concept waarbij hij uit de koelkast van vrienden een feestmaal tovert, ligt nog op tafel. En wie weet komt er binnenkort ook meer Aziatische inspiratie of een zeewiergerecht op de menukaart.

De boekenkok staat op zaterdag 13 september om 19 uur in Boekenhuis Theoria met een vegetarisch driegangenmenu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise