Bloembollenhandel Geert Vanacker sponsort Labadoux Festival: erehaag van 70.000 bloembollen
Wie begin mei het Labadoux Festival bezoekt, zal er niet naast kunnen kijken: vanaf de rotonde van de Oostrozebeke- met de Gentstraat tot de afslag naar het Labadoux-terrein, zullen op dat moment nog duizenden kleurrijke narcissen in bloei staan. Een werk van gulle schenker Geert Vanacker.
Geert (49) is afkomstig uit Ingelmunster. Hij groeide op in de Bruggestraat dicht bij de Heilig-Hartkerk. Hij is getrouwd met Leen en papa van twee dochters. De bloembollenhandel werd midden de jaren zeventig gesticht in de Bruggestraat door zijn ouders André Vanacker (+1997) en Maria Bekaert. Geert stak natuurlijk een handje toe. In 1999 nam hij de zaak over. Het bedrijf werd groter en groter, maar veel uitbreidingsmogelijkheden had hij niet in de Bruggestraat. Zeven jaar geleden bouwde hij een nieuw bedrijf in Hulste, net voorbij de grens met Ingelmunster. “Maar mijn band met Ingelmunster is momenteel wel nog sterker dan met Harelbeke”, zegt Geert.
30 miljoen bloembollen
Zijn ouders begonnen met een kleine groothandel, maar nu is het inderdaad een groot bedrijf geworden dat in een jaar tijd 30 miljoen bloembollen verkoopt. In de firma werken er vijf vaste personeelsleden, de andere arbeiders zijn flexi-jobbers. Het logo van de firma (twee bloembollen) staat op de verpakking, niet de naam Vanacker.
“De piekperiode is voor ons vanaf augustus tot en met november. Alles wat nu bloeit de lentebloeiers zijn 2/3 van onze omzet. Wij werken enkel voor de échte tuincentra die kwaliteit verkopen. Waarom? Omdat wij ook enkel kwaliteit verkopen. Niet enkel de tuincentra zijn een deel van ons cliënteel, maar ook de tuinaanleggers en de steden en gemeenten. In het voorjaar hebben we dan ons werk met de gladiolen, begonia’s, noem maar op. Of we veel concurrentie hebben?”, herhaalt Geert onze vraag.
Ik ben er al geweest, maar een trouwe bezoeker ben ik niet, neen
“Enkel Nederlanders! In ons land zijn we uniek, omdat we alles rechtstreeks in bulk aankopen bij de kweker, alles zelf verpakken, noem maar op. In de bloembollenhandel heb je twee segmenten: de kweker en de exporteur. De kweker kweekt de bloembollen, zoals je dat bij ons hebt met een landbouwer die aardappelen zet op zijn veld. De exporteur verhandelt dan weer wat de landbouwer kweekt. Wij zijn een buitenbeentje omdat we Belgen zijn die aankopen bij Nederlandse kwekers. Natuurlijk is dat allemaal met contracten en dit al één jaar vooraf. Komen de bloembollen bij ons toe, dan kochten we al terug aan voor het jaar erop. Er is dus bij ons nog géén bloembol vertrokken en toch kochten we al opnieuw een grote hoeveelheid aan voor het volgende seizoen. Een risico? Ja, ‘t is het risico van ‘t vak zeker? Van de coronacrisis hadden we weinig last. Toen die lockdown in maart 2020 begon, waren onze bloembollen al de deur uit. Toen de tuincentra weer mochten openen, was het heel druk, zodat we veel verkochten. De mensen waren blij dat ze terug even buiten konden gaan en dus werkten ze in de tuin”, klinkt het.
Meerwaarde
Enkele jaren geleden kwam Labadoux langs om iets te bestellen en toen schonken Geert en Leen dat als sponsoring. “Ook nu schonken we tussen de 60.000 à 70.000 bloembollen, die zeker nog zullen bloeien wanneer het Labadoux Festival van start gaat. Deze bloembollen werden immers pas laat aangeplant. Nu staan al de eerste narcissen in bloei. Volgend jaar zullen die narcissen wel vroeger in bloei staan, maar tegen dat Labadoux dan start zullen er zeker nog bloemen in bloei staan. Natuurlijk werden die bloembollen niet aangeplant op de festivalweide zelf. We begonnen aan de zijkanten van de weg vanaf de rotonde met de Oostrozebeke- en de Gentstraat, richting Wantebrug, en daarna de afslag naar de festivalweide. Passeer je nu, dan bemerk je al een kleurenpracht. Voor de gemeente en de gemeenschap is dat ook een meerwaarde. Volgend jaar zal de eerste soort al in februari bloeien, de tweede in maart en de derde soort in april/mei, zodat men tijdens de opbouw ook tussen bloeiende bloemen kan rijden. Of ik een trouwe bezoeker ben van Labadoux? Eerlijk, neen!”, geeft Geert oprecht toe. “Maar ik ben er wel al geweest. Vorig jaar ging ik één avond en ook dit jaar zal ik wel eens gaan. Vroeger ging ik vooral naar de gratis Labadoux-aperitiefconcerten”, lacht Geert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier