Bewoners van Fedasil Jabbeke bezoeken Zandsculpturenfestival in Middelkerke en beleven een dag vol verwondering

Fedasil Jabbeke tijdens hun bezoek aan het Zandsculpturenfestival in Middelkerke. Rechts op de foto zien we directeur Chris De Bruyn. © LC
Redactie KW

Op donderdag 13 juli bracht een eerste groep van 25 bewoners een bezoek aan de zandsculpturen in Middelkerke. Voor de bewoners van Fedasil Jabbeke was het bezoek aan het Zandsculpturenfestival een dag vol verwondering en ontdekking.

Adembenemende ervaring

De reis van Jabbeke met de bus door de polders naar Oostende was voor de inwoners reeds een ervaring. “Er waren veel vragen over de gewassen die ze zagen, zoals maïs en de aardappelen die nu in bloei staan. Eigenlijk hebben ze zoiets nog nooit gezien”, zegt Chris De Bruyn directeur Fedasil Jabbeke. “Ze waren ook verwonderd over de gebouwen van Oostende en de tramreis langs de kustlijn naar Middelkerke vonden ze een adembenemend traject.”

De bewoners verkenden de verschillende zandsculpturen, die variëren van levensgrote personages tot gedetailleerde taferelen van bekende sprookjes. Ze bewonderden de minutieuze details en de verbluffende precisie waarmee de kunstwerken waren gemaakt. Zeker voor de kinderen was het een mooie dag. Alladin en Ali Baba en de veertig rovers waren de sprookjes die ze kenden.

“In het opvangcentrum verblijven momenteel 160 bewoners waarvan een vierde minderjarigen. Het gaat om gezinnen en alleenstaande vrouwen met of zonder kinderen. Af en toe verblijven er in het centrum ook alleenstaande mannen, maar dan met een kwetsbaar profiel. Onze bewoners komen uit Azië, Afrika, Europa en Latijns-Amerika. Tot nog toe passeerden er al meer dan 40 nationaliteiten in ons centrum”, duidt directeur De Bruyn.

Stijgende capaciteit

Recent kon Fedasil Jabbeke nieuw personeel aanwerven waardoor de capaciteit binnenkort zal stijgen naar bijna 300 bewoners. Daarom is het centrum nog op zoek naar extra kledij. Heel in het bijzonder gaat het dan om slippers en sportschoenen, trainingsbroeken, lange jurken, shorts voor mannen en dames, damesjeans in grote maten en T-shirts voor dames.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier