Bewoners protesteren met zwarte vlaggen tegen bouwproject: “We werden misleid”

Flor Frederix en zijn echtgenote Jenny Labens in hun tuin. Op de achtergrond is de hoogbouw te zien. (foto TOGH)
Flor Frederix en zijn echtgenote Jenny Labens in hun tuin. Op de achtergrond is de hoogbouw te zien. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In de Lange Meersstraat in Ieper hangen al twee weken zwarte vlaggen te wapperen. De buurtbewoners protesteren daarmee tegen de gang van zaken bij de bouw van woningproject Gloria. De appartementen aan hun kant komen zo hoog dat er inkijk mogelijk is. “Nochtans hadden ze beloofd dat het niet hoger zou worden dan het vroegere RVA-gebouw”, zeggen de buurtbewoners. “Ze hebben ons misleid.”

Boven de huisjes in de Lange Meersstraat torenen de kranen uit. Het gigantische bouwproject Gloria – zes gebouwen, goed voor een 80-tal woonentiteiten – op de voormalige site van de Meerssen en de bibliotheek begint ruim twee jaar na de start van de bouwwerken stilaan vorm te krijgen. Voor de mensen aan de kant met de onpare huisnummers in de Lange Meersstraat is die vorm echter al te groot aan het worden. “Er werd ons altijd gezegd dat het even hoog ging worden als voordien, het gebouw van de RVA dat twee bouwlagen had”, zegt Flor Frederix (82), die samen met echtgenote Jenny Labens (78) al 15 jaar in de Lange Meersstraat woont. “Groot was onze verbazing toen ze enkele dagen geleden begonnen met een derde bouwlaag.” Het echtpaar vreest daardoor privacy te verliezen. “Het probleem is dat de mensen die daar zullen wonen veel inkijk zullen hebben in onze tuin. Bovendien verliezen we veel zon”, vervolgt Flor. “Wij zijn niet de enige benadeelden. We zijn met een vijftal eigenaars in de straat die er last van hebben. Zij waren ook verbaasd. Sommigen hadden zelfs al een brief gestuurd naar de burgemeester om klacht neer te leggen.”

Vergadering gemist

De vraag is waarom ze dat niet gezien hebben toen de plannen voorgesteld werden. Dat was het moment om bezwaar in te dienen. “We hebben één vergadering gemist omdat we op reis waren. Toen hebben ze blijkbaar beelden getoond. De eerste vergadering in december 2012 waren we er wel. Toen was er niet veel te zien, maar heb ik wel al gezegd dat zoiets niet paste in deze buurt. Ik stelde voor om serviceflats te voorzien voor oudere mensen die willen blijven wonen in de stad, met een mooi park. Maar dat kon niet. Dat brengt niet op.”

Toch beseffen Flor en Jenny dat ze te laat zijn met hun klachten. “We kunnen er niets meer aan doen. Dat hebben de mensen van de dienst Ruimtelijke Ordening ook al gezegd”, gaat Flor verder. “Een buurtbewoner die advocate is, heeft gezegd dat we misschien recht hebben op een schadevergoeding, onder meer om de waardevermindering van onze woning te compenseren. Maar dan moet je wel via gerechtelijke weg gaan procederen en dat kost veel geld. Wie zijn wij om het in de rechtbank op te nemen tegen de grote bazen van die projectontwikkelaar? Maar als het niet te veel geld kost, en iedereen doet mee, dan zijn we bereid om een proces aan te spannen. Door corona hebben we echter ook nog niet de mogelijkheid gehad om echt samen te komen en bij andere mensen, die verderop wonen, te horen of zij klachten hebben.”

“We doen er bij onze projecten alles aan om de buurtbewoners zo goed mogelijk te informeren” – Peter Verlinden (CEO 3D Real estate)

De zorgen om hun privacy en verloren zonlicht komen nog eens bij de dagelijkse overlast en geluidshinder die dergelijk grote bouwwerken met zich meebrengen. “Er zijn dagen geweest dat er 80 tot 90 betonmixers doorkwamen. De straat was helemaal kapot gereden. Vuil, modder, riolen verstopt. Ze hebben de straat al heraangelegd”, zucht Flor. “Wij wilden hier genieten van rust en privacy na ons pensioen. We hebben dit huis helemaal verbouwd en gerenoveerd. Hoe lang we nog hebben, weet niemand, maar vertrekken doen we niet meer.”

“Ze hebben ons belogen en bedrogen”, zegt Jenny. “Vroeger waren er hier bomen, de school… Nu hebben we niets. Ja, een betonnen muur. Het is een gevangenis geworden. Er zijn nu twee gevangenissen in Ieper. Bij het Minneplein en hier, maar op het Minneplein heb je nog gratis kost en inwoon.”

Vals plan

Ook Lieve Vanroose (69) iets verderop te straat is ervan overtuigd dat ze misleid werd. “Ze hebben ons een vals plan getoond zodat we niet zouden protesteren op de infovergadering. Toen dachten we dat het wel zou meevallen. Hadden ze de werkelijke plannen getoond, dan hadden ze zeker meer bezwaren aan hun been tijdens het openbaar onderzoek”, zegt Lieve. “Ze hadden gezegd dat er een tuin achter onze huizen ging komen, met huisjes met twee verdiepingen. Nu staat er een muur van 30 à 40 meter hoog op 5 meter van onze deur met als gevolg veel minder zon hebt en privacy kwijt. Iedereen kan binnen kijken. Ze hebben ons doelbewust misleid.”

Waardevermindering

Lieve heeft ook weinig hoop dat er nog iets aan veranderd kan worden. “We kunnen er niets aan doen. We kunnen alleen tonen dat we niet content zijn. We zouden kunnen proberen compensaties vragen voor de waardevermindering van onze woningen maar iedereen moet dan meedoen. We kunnen momenteel geen vergadering beleggen, want het is lockdown. Deze zwarte vlaggen hebben we nog maar twee weken geleden uitgehangen, maar de frustraties zijn er al langer. Dit is gewoon de druppel die de emmer doet overlopen”, zegt Lieve.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Philip Bolle is op de hoogte van het protest. “Ik liet alles nakijken en de vaststelling is dat men zich perfect heeft gehouden aan de vergunning. Ik begrijp wel dat de mensen ontevreden zijn omdat het hen blijkbaar rooskleuriger werd voorgesteld dan het is. Ik ga daar geen uitspraak over doen. Ik was daar niet bij, het dateert nog van de vorig legislatuur. We gaan kijken in welke mate er nog kan onderhandeld worden met de bouwheer om bijvoorbeeld vensters op de een of andere manier te blinderen, zodat rechtstreekse inkijk vermeden kan worden.”

Goede reputatie

Ook ceo Peter Verlinden van projectontwikkelaar 3D Real Estate benadrukt dat alles correct is verlopen. “We doen er bij onze vastgoedprojecten er alles aan om de buurtbewoners zo goed mogelijk te informeren en in overleg te gaan met de stadsbesturen”, zegt hij. “We hebben op dat vlak een goede reputatie opgebouwd. Bij dit project is dat niet anders. We zijn steeds bereid om te luisteren naar de noden van de buurtbewoners en als er eens een extra groenscherm moet voorzien worden, dan kan dat zeker bekeken worden. Maar de mensen moeten ook beseffen dat ze wonen in een binnenstedelijke context. We zijn ervan overtuigd dat ons project een kwaliteitsinjectie zal geven aan de buurt. Dit was een stadskanker, maar nu wordt het een mooi en modern woongebied.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier