Bewoners de Vleugels nemen maandag hun intrek in Potterie 16: “Goede band met gemeente”

Algemeen directeur Bruno Vanbeselaere, begeleidster Kathy Deschoemaeker en cliënten Veronique Geeraert en Jenny Deraedt in de leefruimte van de dagbesteding. (foto Kurt) © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Nog enkele nachten slapen en dan opent Potterie 16, de nieuwbouw van de Vleugels, de deuren. Zowel de bewoners als de begeleiders kijken er al reikhalzend naar uit. “De gastvrijheid in deze gemeente is opvallend”, stelt algemeen directeur Bruno Vanbeselaere.

Deze week werd nog een laatste hand gelegd aan de nieuwbouw van de Vleugels in Potterie 16. Vanaf maandag nemen elf bewoners hun intrek. Dan verhuizen ze van het huurpand in de Torhoutstraat naar hun nieuwe woonst in de Potteriestraat 16, dat voorzien is van alle nodige faciliteiten. De bewoners hebben er elk hun kamer en kunnen gebruik maken van een ruime, lichtrijke leefruimte. Ook de cliënten van de dagbesteding op het eerste verdiep hebben een ruime leefruimte ter beschikking. Dat deze nieuwbouw er kwam, is ook grotendeels te danken aan de bewoners in de Torhoutstraat. Door werkzaamheden in andere gebouwen van de Vleugels vonden enkele bewoners enkele jaren geleden onderdak in Lichtervelde. In al die jaren zijn ze hier volledig geïntegreerd en voelen ze er zich thuis. “Onze hiërarchie is open”, stelt algemeen directeur Bruno Vanbeselaere. “We hebben elk onze rol binnen de Vleugels. Maar naast onze rol zijn we ook mensen onder elkaar. Dat is superbelangrijk in onze visie. Op die manier ondervind je dat er veel overleg is en er veel oplossingen komen. Zowel vanuit het werkveld naar boven toe, maar ook van boven naar het werkveld toe.”

Wachtlijst

In de zorg is er nog steeds een ruimte wachtlijst. “En die is nog niet verminderd. Wij hebben bij de Vleugels het geluk dat we heel sterk zijn in accommodatie”, vervolgt de algemeen directeur. “En natuurlijk ook heel sterk in kwaliteit van zorg. De combinatie van verschillende elementen zorgt ervoor dat mensen graag bij ons verblijven en graag bij ons willen komen. Een heel belangrijk element is dat we kunnen samenwerken met Tordale. Wie weet kunnen we daar in de toekomst nog verder in gaan. Er zijn mogelijkheden genoeg. Er is ook een samenwerking met de kerkfabriek. Dat is heel goed verlopen, onder impuls van het gemeentebestuur. Hadden zij ons niet voorgesteld aan elkaar, dan was er geen sprake van die samenwerking. Het voornaamste is echter dat de bewoners zich hier thuis voelen. We zoeken een evenwicht tussen economische elementen en het thuisgevoel en de warme zorg.”

“We zijn een organisatie die graag feest, en dat is al lang geleden”

Binnen de gemeente kan de zorginstelling rekenen op een vijftal vrijwilligers, zij vormen mee de basis van de leefgroep. “Zij gaan dan bijvoorbeeld mee naar de mis, begeleiden de bewoners terug als ze in De Ploeg naar het koor gingen luisteren, gaan mee naar de boerderij… Naar de mis gaan, is voor onze bewoners zo belangrijk, maar omdat we met minder bezetting zitten in het weekend kunnen we dat zelf niet verwezenlijken. Jammer genoeg valt dat nu allemaal tijdelijk weg. De vrijwilligers zijn meestal iets oudere mensen, die ook bezorgd zijn naar hun eigen gezondheid en families toe. Voor de bewoners is het zo belangrijk om eens buiten te kunnen en niet alles binnenshuis te moeten doen”, stelt begeleidster Kathy Deschoemaeker.

In de kijker zetten

Een feestelijke opening van de nieuwbouw is door de geldende en verstrengde coronamaatregelen nog niet mogelijk, maar uitstel is zeker geen afstel. Dat beaamt Bruno Vanbeselaere. “Het is zeker de bedoeling om alles eens in de kijker te zetten: hoe is de werking van de leefgroep? Hoe is de werking met de vrijwilligers? Hoe was de ontvangst in Lichtervelde? Hoe is de samenwerking met Tordale? Hoe is de samenwerking ontstaan met de kerkfabriek? Jammer ook dat we dat voor hen niet kunnen doen, want zij hebben met hart en ziel aan dit project meegewerkt en hebben ervoor gezorgd dat we er geraakt zijn. Elke zomer organiseren we een trucktocht met honderden vrachtwagens die starten in de Vleugels en dan naar een gastgemeente trekken. Dit jaar zouden we in Lichtervelde arriveren. Die kon jammer genoeg niet doorgaan, maar we zetten onze hoop op 2021. We zijn ook een organisatie die graag feest.”

“En dat is al lang geleden”, lacht Kathy. De nieuwbouw oogt ruim, lichtrijk en huiselijk. “Iedereen heeft hier een individuele kamer. In het vorige huis was dat er uiteindelijk ook wel, maar eerder beperkt en verouderd. Alles is hier aangepast aan de noden van onze doelgroep.”

“Dat zijn ook vereisten die opgelegd worden vanuit de overheid. Als je een nieuwbouw zet, moet je ook voor iedereen een individuele kamer voorzien, wat ook logisch is. Vroeger werd er zo niet gedacht. 50 jaar geleden sliep iedereen nog op ruime slaapzalen. Dat is vervolgens naar tweepersoonskamers gegaan en nu is het een vereiste dat iedereen een eigen kamer heeft.”

Bewoners de Vleugels nemen maandag hun intrek in Potterie 16:
© Foto Kurt

De dagen worden alvast afgeteld naar de verhuis. “Onze bewoners weten sinds vorige vrijdag dat we verhuizen. Vervolgens zijn we een kijkje komen nemen. Iedereen bracht al iets mee om in de eigen kamer te leggen. De bewoners zijn enthousiast, al is er ook een beetje stress. Maandag is de verhuis en ‘s avonds overnachten we voor het eerst. En het is belangrijk dat de bewoners in Lichtervelde kunnen blijven. Je hebt een band opgebouwd met iedereen in de gemeente. De voorwaarde om naar hier te verhuizen was ook dat iedereen – zowel bewoners als personeel – zich hier goed zouden voelen.”

“Die gastvrijheid is heel opvallend in deze gemeente. En dat is heel fijn”, besluiten Bruno Vanbeselaere en Kathy Deschoemaeker in koor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier