Berenwelpen vieren eerste verjaardag in De Zonnegloed

De berenwelpjes Nanuq en Malenky vieren hun eerste verjaardag. © LBR/De Zonnegloed
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Groot feest in dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren: de Oekraïense berenwelpen Nanuq en Malenky vieren hun eerste verjaardag. Voor hun verjaardag heeft dierenverzorger Bart speelgoed gemaakt in de vorm van het cijfer één.

De Oekraïense berin Sandra verraste een jaar geleden iedereen, toen ze twee welpjes wierp. Sandra en haar broer Tishka waren in oktober 2022 in het dierenpark De Zonnegloed in Vleteren gearriveerd, nadat ze ontzet waren uit de zwaar getroffen dierentuin Mena Zoo in de stad Tsjernihiv, nabij Kiev, in Oekraïens oorlogsgebied. De verzorgers wisten niet dat de berin drachtig was.

In september van vorig jaar kregen de twee welpen een naam. De eerste naam, Malenky, werd door De Zonnegloed zelf gekozen. Voor de tweede naam werd de hulp van het publiek ingeschakeld en daar viel de keuze op Nanuq. Malenky is het Oekraïens voor ‘klein’. Nanuq staat dan weer voor de spirituele god van de beren van de Inuit.

“De berenwelpen zijn vandaag één jaar oud. Voor hun eerste verjaardag heeft verzorger Bart leuk speelgoed gemaakt voor Sandra en Malenky en Nanuq. We zijn ook enorm trots op Sandra. Ze is een voorbeeldige moeder geweest. Op eigen houtje heeft ze van deze wezentjes twee grote stoere beren gemaakt”, zegt zaakvoerder Karel Ackaert.

Het verblijf van de beren zal groter moeten gemaakt worden, want het kan aan maximaal vier beren onderdak bieden, en is nu dus eigenlijk volzet.

Het opvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren biedt een levenslange toevlucht voor verlaten, misbruikte en verwaarloosde in- en uitheemse wilde dieren, die niet terug naar de natuur kunnen. In De Zonnegloed, dat werd opgericht in 2011, verblijven meer dan 135 soorten, in totaal zo’n 400 geredde dieren. (LBR)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier