Belgische militairen nemen afscheid van explosievenhond Tina (14) in Oudenburg

Ontmijningshond Tina kreeg een eresaluut. © Benny Proot
Phebe Somers

Het dierencrematiorium Somnia hield voor de vierde keer een uitvaartdienst voor de Eenheid 11 Bataljon Genie uit Burcht. Ditmaal werd donderdag in Oudenburg afscheid genomen van de 14-jarige Tina, een Mechelse Herder die als explosievenhond naar het buitenland mee op missie ging met het Belgische leger.

Het was een serene, maar intense plechtigheid, niet in het minst voor eerste korporaal-chef Francis Baetens, Tina’s baasje. Volgens Carla Verhaeghe, manager van het dierencrematorium, waren er zo’n 20 mensen aanwezig. “De sfeer was heel rustig, maar het verdriet was zeker voelbaar. De band tussen hond en baasje is vanaf het begin van de opleiding heel sterk, dat voel je”, vertelt ze.

Tastbare herinnering

De viervoeter werd aangekocht door het leger en opgeleid om op zoek te gaan naar explosieven op onbekend terrein. Uiteindelijk is ze haar hele leven lang, 14 jaar, in dienst geweest, een primeur in ons land. Trouw ging Tina mee op missie, zelfs tot in Afghanistan. Een tumor in de hersenen, die werd ontdekt na herhaaldelijke epilepsieaanvallen, en haar ouderdom leidden tot haar overlijden.

Het is niet de eerste keer dat de militaire eenheid in kwestie in Oudenburg langskomt. “Een aantal jaar geleden zijn ze via via met ons in contact gekomen. Het gebeurt wel vaker dat er politie- of legerhonden bij ons komen. Een klein aandeel, weliswaar, maar toch. Je merkt dat de baasjes van die honden evenwel een waardig afscheid willen. Zo heeft Francis de assen van Tina in een urne mee naar huis genomen, alsook verwerkten we een deel in enkele kleine aandenkens voor andere leden van de eenheid. Zo hebben ze blijvende, tastbare herinneringen aan de heldhaftige hond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier