Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik

Katrien Bellaert, Bram Allemeersch, Geert Volkaert, Charlotte Vanneuville, Charlotte Stevens zijn allemaal maatschappelijk medewerker van het sociaal huis. Vicky Reynaert is tweede van rechts. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Sinds februari is de gemeente Beernem volle eigenaar van een extra doorgangswoning. Het pand zal dienen als noodwoning voor mensen die plotseling dakloos worden. “Dit is een goede zaak, maar de noodwoningen zitten allemaal vol”, reageert schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (Vooruit).

In totaal beschikt de gemeente Beernem via het OCMW over vijf noodwoningen. Vier panden worden gebruikt voor de opvang van daklozen, een pand is momenteel in gebruik door Oekraïense vluchtelingen. “In totaal hebben we zestien sociale woningen in eigen beheer waarvoor we twee woningen omzetten in een doorgangswoning. Daarmee spelen we in op de stijgende vraag, want er is een enorme wachtlijst voor sociale woningen”, vertelt Vicky Reynaert. Daklozen kunnen drie maanden gebruikmaken van de noodwoning. “Daarbij begeleiden we hen naar een vaste woonst, al zien we vaak dat die termijn wordt verlengd door de enorme krapte op de huurmarkt. Onze noodwoningen zitten nu permanent vol, waardoor we er mensen in hun auto of in een tent slapen omdat ze nergens terecht kunnen.”

Grote nood

Het einde van de bestuursperiode nadert, maar volgens de huidige schepen moeten er in de komende legislatuur investeringen voorzien worden voor noodwoningen. “Maar alles zal afhangen van de volgende coalitie. Maar eigenlijk hebben we weinig keuze. Er is een enorme nood aan zo’n woning en lokale besturen krijgen steeds vaker de taak om daarin te voorzien.

De nieuwe doorgangswoning was al langer eigendom van de gemeente, maar de bewoner had levenslang woonrecht. Nu de bewoner overleden is, kan de gemeente het gebouw opfrissen en klaarmaken voor gebruik. “Daarvoor investeren we 70.000 euro, waarvan we net geen 25.000 euro gesubsidieerd krijgen”, legt Reynaert uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier