Beeld ‘Stille strijd’ op Oostendse Zeedijk moet taboe rond depressie en zelfdoding doorbreken

Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Op de Zeedijk vlakbij het Zeeheldenplein in Oostende werd het tijdelijke kunstwerk Stille Strijd van de Nederlandse Zassa (Saskia Stolz) ingehuldigd. Daarmee wordt zelfdoding bij jongeren onder de aandacht gebracht.

Kunstenares Sazza: “Met Stille Strijd wil ik het taboe rond depressie en zelfdoding bij jongeren doorbreken. Ik heb met veel depressieve en suïcidale jongeren gesproken en zij gaven telkens aan dat het heel moeilijk is om met de omgeving over gevoelens te praten. Mensen geven dan meteen aan dat het zo erg niet is, terwijl jongeren gewoon hun verhaal kunnen doen. Ook al is het negatief. In Nederland was er een gelijkaardig beeld van een jongen. Dat had veel impact. Er waren veel vragen om dit ook in België te doen en dus maakte ik in polyester een beeld van een meisje. Bedoeling is dat dit het gesprek op gang brengt.”

Minister voor Welzijn Hilde Crevits stelde terechte vragen aan het publiek. “Wat doen we als we iemand zo zien zitten ? Lopen we voorbij of gaan we een gesprek aan ?” Ze schetste dat er in Vlaanderen veel geïnvesteerd wordt, maar dat het nog meer moet zijn. Schepen voor welzijn Natacha Waldmann zorgde er mee voor dat het beeld naar Oostende kwam : “We zetten al jaren sterk in op mentale gezondheid. We ondersteunen Tejo, het Overkophuis, het JAC en de scholen. We brachten een theatervoorstelling en reisden met een gevoelsmuur naar de scholen.”

Aan het beeld op de Zeedijk werden meteen ook al foto’s van overleden jongeren, kaarsjes en kaartjes geplaatst. Dat werd tijdens de plechtigheid aangevuld met bloemen. Over de locatie was Sazza bijzonder tevreden. “Het stond in Nederland op tal van locaties en dat was niet steeds ideaal, maar ik ben erg blij met deze locatie met zicht op zee.” De inhuldiging gebeurde in het bijzijn van Vlaams minister voor welzijn Hilde Crevits en burgemeester Bart Tommelein. Ook familie en kennissen van jongeren die uit het leven stapten, waren aanwezig en legden een bloem aan het kunstwerk dat tot 16 april blijft staan en nadien in Brugge een plaats krijgt. De komst van Stille Strijd naar Oostende in de paasvakantie is geen moment te vroeg.

Heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier