Beeld Leopold II in Oostende weer beklad, maar blijft staan, zegt burgemeester Tommelein

© Yvan Broux
Redactie KW

De controverse rond het standbeeld van Leopold II in Oostende houdt aan. Vrijdagochtend bleek het beeld voor een tweede keer met verf beklad. “Het beeld is een beschermd monument, daar doen we niet zomaar mee wat we willen”, zegt burgemeester Tommelein.

Donderdagochtend werd het beeld van Leopold II aan de Drie Gapers voor een eerste keer met rode verf beklad. De stadsdiensten maakten het beeld weer schoon, maar mochten vrijdag alweer uitrukken om er verf te verwijderen, dit keer gele.

“Ik vind niets boeiender dan een grondig meningsverschil. Het leidt vaak tot nieuwe inzichten. Voor vandalisme kan ik geen enkel begrip opbrengen”, reageert schepen Björn Anseeuw N-VA op zijn Facebook. “En als je het mij vraagt: ik ben ervan overtuigd dat je de geschiedenis beter vanuit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken belicht, in plaats van ze te herschrijven met een beeldenstorm. Steeds bereid tot een gesprek zonder rondvliegende verfpotten.”

Petitie en actie

In het kader van de ‘Black Lives Matter’-campagne na het overlijden van George Floyd in de Verenigde Staten, loopt sinds vorig weekend een petitie om het Leopold II-standbeeld in Oostende te verwijderen. Die werd al door meer dan 7.300 mensen ondertekend. De organisatie ‘Belgian Youth against Racisme’ kondigde voor zondagnamiddag 7 juni ook een vreedzame actie aan bij zes Leopold II-beelden in het hele land, waaronder dat in Oostende.

Donderdag raakte bekend dat de meerderheidspartijen in het Brusselse Parlement de Brusselse regering vragen om de openbare ruimte te ‘dekoloniseren’. Ze vragen de regering een stuurgroep op te richten die concrete voorstellen moet doen: moet er duiding worden gegeven bij koloniale overblijfselen of moeten die naar een museum? De tekst roept ook op om nieuwe wegen of infrastructuur te vernoemen naar mensen die zich tegen de kolonisatie hebben verzet.

Beeld verdwijnt niet, stad gaat wel in gesprek

Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) blijft bij zijn standpunt dat het beeld in Oostende niet verdwijnt. “Als stadsbestuur sensibiliseren we verder rond de kolonisatieperiode en de band met Oostende, dat staat letterlijk in ons bestuursakkoord”, zegt hij. “Het standbeeld in Oostende is een beschermd monument, daar kunnen we niet zomaar mee doen wat we willen. Jaren geleden werd een bronzen hand afgehakt van het Leopold II-monument in Oostende. De stad kreeg meermaals via Erfgoed de vraag het standbeeld te herstellen.”

De beeldengroep rond Leopold II in Oostende – voluit: ‘Dank der Kongolezen’ – is al jaren voorwerp van discussie. In 2006 zaagde de actiegeroep ‘De Stoete Ostendenoare’ de hand af van een van de zwarte figuren in de beeldengroep. De tekst op het infobordje werd ook al aangepast. Toch blijft die redelijk op de vlakte: er wordt vermeld dat er controverse bestaat rond het koloniale bewind van Leopold II in Kongo, maar het blijft voorzichtig en er wordt niet echt stelling ingenomen. Bart Tommelein sluit niet uit dat daar iets aan verandert.

Wij zullen hierover het gesprek aangaan met de inwoners van Oostende. Er zijn veel mogelijkheden om te sensibiliseren over de kolonisatieperiode. We zijn dat aan het bekijken met het stadsbestuur. Bevoegd schepen Silke Beirens (Groen) heeft daarin de leiding.”

“Actie mag doorgaan”

Zoals hij al eerder stelde, is burgemeester Tommelein ook niet van plan om de actie van zondag te verbieden. “Dergelijke actie verbieden heeft meestal een averechts effect“, vindt hij. “Als dit op een rustige manier verloopt en mits inachtname van alle coronamaatregelen, zullen we hier normaal gezien niet in tussenkomen. Uiteraard zijn de veiligheidsdiensten op de hoogte en volgen zij de situatie nauw op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier