Bart Dewitte (55) krijgt topfunctie bij de internationale ngo CIOFF: “Bekroning voor engagement”

Bart Dewitte: “Ik ben trots dat ik zo’n verantwoordelijkheid mag helpen uitdragen in de Exco.” © Frank Meurisse

Bart Dewitte (55) uit de Klijtstraat, festivaldirecteur en eindverantwoordelijke van het Wereldfestival van Die Boose, is sinds kort lid van het ‘Executive Committee van de CIOFF’, een internationale niet-gouvernementele organisatie die wereldwijd folklorefestivals en volkskunsten promoot. “Voor mezelf een hele uitdaging én als vrijwilliger een unieke kans om wereldwijd mee te helpen denken hoe we immaterieel cultureel erfgoed kunnen promoten en in de kijker zetten”, zegt Bart.

Bart Dewitte (55 jaar) is de man van Annelies Demey (centrumleider dienstencentrum De Leest) en de vader van Marthe (25), Senne (22) en Nelle (20). Hij werkt sinds januari 1989 bij het Vlaams Woningfonds op de provinciale dienst van West-Vlaanderen in Roeselare.

Via Izegem Zomert en Isotopia

Vanaf 2001 was Bart actief als eindverantwoordelijke en voorzitter van de werkgroep die instond voor ‘Izegem Zomert’ en ook nog de eerste twee edities van Isotopia. “In 2002 vroegen Roger Vanthournout en Johan Dupont van het Wereldfestival of ik wilde meewerken aan het Wereldfestival. Ik werd dan de verantwoordelijke van het buitengebeuren: de wereldmarkt, kinderanimatie en de concertjes. Via die functie werd ik festivaldirecteur en eindverantwoordelijke van het Wereldfestival als opvolger van Raf Dujardin. Joris Claeys is voorzitter van de vzw Booserik, de organisator van het Wereldfestival.”

Als directeur heb ik uiteraard ook een beter zicht op dansgroepen uit de hele wereld

Het laatste Wereldfestival dateert van 2019 … “Omwille van corona een volledig ‘gratis’ buitengebeuren dat volledig in de lijn lag van de doelstellingen van het Wereldfestival. Met wereldkeuken op het festivalterrein, twee buitenpodia met heel wat ‘wereldmuziek’,… Het volgende échte festival vindt eind juni begin juli 2023 plaats. Met weer een aantrekkelijk gratis buitenfestival gedurende zes dagen en een topspektakel in de grote concerttent tegen betaalbare prijzen. Er komen dansgroepen uit Argentinië, Colombia, Ecuador en Servië en waarschijnlijk ook India.”

Lid van Exco

Bart heeft al langer interesse voor CIOFF. “Het Wereldfestival is samen met de andere Belgische folklorefestivals verenigd in CIOFF België. Deze internationale organisatie is wereldwijd actief in om en bij de 110 landen en ingedeeld in zesgrote regio’s. België behoort tot de Centraal en Noord-Europese sector. Jaarlijks is er een sectorcongres en in het najaar volgt er dan een Wereldcongres. Wijlen Marc Therry was lange tijd ‘het gezicht’ van CIOFF België en ging dan ook regelmatig naar sector- en wereldcongressen als vertegenwoordiger van België. Vorig jaar nam ik voor het eerst met nog enkele landgenoten deel aan het wereldcongres in Bulgarije.”

Dit jaar trok Bart in november als enige Belgische vertegenwoordiger van CIOFF naar het wereldcongres in Puerta Vallarta in Mexico, waar hij door de ‘Council’ (het zogenaamde grote bestuur) verkozen werd als één van de vijf leden van het Ececutive Committee, kortweg Exco. Binnen die Exco ben ik ‘treasurer’, en dan zijn er nog een president, twee vicepresidenten en een secretaris generaal. Wij leiden in samenwerking met de Council de ngo in goede banen. Ik ben trots dat ik zo’n verantwoordelijkheid mag helpen uitdragen in de Exco.”

Uitdaging

Bart is waarschijnlijk ook de eerste Belg die deel uitmaakt van dit Exco-team. “Een hele uitdaging en als vrijwilliger een unieke kans om wereldwijd mee te helpen denken hoe we immaterieel cultureel erfgoed kunnen promoten en in de kijker zetten. Meteen ook een bekroning voor een engagement als vrijwilliger dat ik steeds op me nam. Vooral de internationaliteit en de diversiteit vormen een grote motivatie om werk te maken van onze ngo. We hebben trouwens een partnerschap-status bij Unesco. Ook voor deze internationale organisatie zijn we een heel belangrijke gesprekspartner.”

Goed betaalde snoepreisjes zijn het niet volgens Bart. “Als ik naar een congres ga, dan wordt mijn verblijf in de congresstad vergoed, maar het vliegtuigticket wordt meestal niet volledig terugbetaald. Mijn engagement zal dus wat kosten, maar dat heb ik ervoor over! En als festivaldirecteur heb ik uiteraard een beter zicht op de dansgroepen die rondtoeren over de hele wereld. Zo kunnen we met het Wereldfestival toch iets gemakkelijker kiezen welke dansgroepen we naar Izegem halen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier