Op zaterdag 5 december zullen klanten voor de allerlaatste keer kunnen genieten van het brood en de taarten van Patisserie Nancy in Oostende. De bekende warme bakker dicht bij ‘t Paard sluit na 32 jaar.
Patisserie Nancy wordt al 32 jaar uitgebaat door Nancy Harteel (53) en Jürgen Demolder (54). “We zijn afkomstig uit Woumen en De Panne”, vertelt Nancy. “Maar toen we in 1988 een plek zochten om een eigen bakkerij te beginnen, kwamen we in Oostende terecht. We wilden sowieso iets starten in een stad en vonden in de Torhoutsesteenweg een bakkerij om over te nemen.”
“Op dat moment was dat een beetje een triestige zaak”, pikt Jürgen in. “We hebben toen alles veranderd. En nu, 32 jaar later, is alles weer aan vernieuwing toe.” (lacht) Nu houden Nancy en Jürgen ermee op. “De beslissing om te stoppen namen we vorig jaar al”, klinkt het. “Er was sprake van de afbraak van enkele gebouwen in de Rogierlaan, achter ons gebouw dus. Op dat moment zou de Torhoutstesteenweg ook opnieuw aangelegd worden. Nu gaan die wegenwerken niet meer door, maar wij hadden ondertussen de beslissing al genomen: na 32 jaar zouden we stoppen. Het pand wordt afgebroken. Jonge mensen willen niet meer starten als bakker. Het is ondertussen een knelpuntberoep geworden.”
Jonge mensen willen niet meer starten als bakker
“Het is goed geweest voor ons. In het begin werkten we altijd met personeel, maar de laatste jaren deden we het altijd alleen. Het is altijd gelukt, maar het begon wel erg zwaar te worden. Zeker voor mijn man”, zegt Nancy. “Ik heb nog het sociaal contact met de klanten, maar hij werkt ‘s nachts alleen. De laatste negen jaar hebben we gelukkig ook hulp van onze verkoopster Sabine.”
Nancy en Jürgen stoppen met een goed gevoel. “We koesteren heel wat mooie herinneringen. Nieuwjaar in 2000 bijvoorbeeld, toen we champagne dronken met het personeel”, glimlachen ze. “Mensen zijn tevreden van ons en het doet altijd deugd wanneer ze zeggen dat een taart hen zo gesmaakt heeft. We hebben veel vaste klanten, veel vaste tweedeverblijvers ook. Tijdens het seizoen is het altijd druk.”
Klassiekers scoren
“De laatste jaren zetten we in op patisserie. Het valt op dat er toch nog vraag is naar de traditionele dingen. Ook jongere mensen houden het meest van een lekkere appeltaart of frangipane. We hebben wel al eens nieuwere zaken uitgeprobeerd, maar merken dat de klassiekers het goed blijven doen.”
En nu komt er dus een eind aan die klassiekers bakken. “Wat we zullen doen? Eerst en vooral een jaar niets doen. (lacht) We nemen even een time-out en daarna zien we wel wat er op ons pad komt. Geen druk, vooral. Na veertien, vijftien uur werken op een dag mag dat wel eens. En voor de rest? Fietsen, reizen, wandelen… Van het leven genieten.”
Op zaterdag 5 december zal Patisserie Nancy voor de laatste keer de deuren openen. “We hebben al veel reactie gekregen van onze klanten. Ik heb zelfs al een boeket bloemen gekregen”, glimlacht Nancy. “We gaan het zeker missen. Akkoord, soms hebben we wel eens gevloekt, maar we zijn altijd met veel plezier gaan werken. Anders zouden we het geen 32 jaar gedaan hebben. 5 december belooft een emotionele dag te worden, ja. We gaan zeker een traantje wegpinken.” (Gillian Lowyck)