Azzzzzzz Groeninge zoemt: Kortrijks ziekenhuis kweekt eigen bijen in nieuwe groene parel

Nathalie Vanhessche, Tom Mestdagh en Pieter Goethals bij de drie nieuwe bijenkasten in de tuin van AZ Groeninge. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Lang niet iedereen is fan van de zoemende bijtjes die je tijdens de zomer achtervolgen, maar zeker is dat ze goed zijn voor de bestuiving van de bloemetjes. Bij een aantal medewerkers van het Kortrijkse AZ Groeninge bloeit al langer het idee om een groene site achter het ziekenhuis om te toveren tot een bijenparadijs. Tom, Nathalie en Pieter ontfermen zich als imkers over de drie nieuwe bijenkasten.

De plannen om bijen te kweken op de site van AZ Groeninge liggen al langer op tafel, maar sinds kort zijn er ook effectief bijenkasten. “We stelden een tijdje geleden de vraag aan onze meer dan 3.000 medewerkers om te peilen naar de interesse om mee te werken an de uitbouw van onze bijenkolonie”, vertelt Stefaan Lammertyn, communicatiemanager van AZ Groeninge. “Met Tom Mestdagh, Nathalie Vanhessche en Pieter Goethals uit drie heel uitenlopende afdelingen vonden we al snel perfecte imkers.”

De directie van het ziekenhuis ondersteunt het project en kocht drie bijenkasten aan om de bevolking optimaal te laten uitbreiden. “We plaatsten ze op een groene plek die later verder wordt afgewerkt met een boomgaard, wandelpaden en een aantal andere dieren”, aldus nog Stefaan. “Dit is een mooie aanvulling op de kinderboerderij hier vlakbij.”

Innerlijke rust

Tom Mestdagh, een van de trekkers van het project en dialysetechnieker bij AZ Groeninge , is alvast razend enthousiast. “Het past volledig in het groene plaatje dat we willen ontwikkelen met het ziekenhuis. We hebben na de oproep een aantal vergadering georganiseerd om alles in gang te trekken, kort daarna is alles in een stroomversnelling gekomen. Iedereen die met de bijen zal werken heeft een opleiding gevolgd als imker. Dat maakt het alles zeer interessant want we zullen ook veel van elkaar leren.”

Ook psychiatrisch verpleegkundige Nathalie Vanhessche en informaticus Pieter Goethals stapten mee in het bijenverhaal. “De bijen zorgen ervoor dat ik na het werk tot rust kan komen. Als informaticus zie ik vaak ook na werktijd nog de schermen voorbij flitsen. Door naar mijn bijenkast te gaan, kan ik mijn gedachten verzetten en kom ik tot rust. Ik hoop dat straks ook de bezoekers en patiënten daarvan kunnen genieten op onze site”, vertelt Pieter.

Of de bijen in de toekomst honing zullen produceren, is nog een vraagteken. “Als de bijenformatie zich hier thuis voelt, is dat zeker mogelijk maar eerst moeten ze op hun positieven komen na de verhuizingen”, legt Tom uit. En wat als er dan honing is? “Dan zal die wellicht verdeeld of verkocht worden onder de medewerkers. Met de opbrengst kunnen we dan verder investeren in onze nieuwe groene parel.”

Belevenis voor iedereen

Naast de uitbouw van de groensite wil AZ Groeninge ook een belevingstuin creëren voor patiënten en bezoekers. Er wordt voorlopig gestart met drie bijenkasten maar de imkers sluiten niet uit dat het er meer kunnen worden. “We willen vooral inzetten op een nog grotere verbondenheid met de natuur, het één worden met de groene omgeving en er een echte belevenis van maken voor iedereen die hier komt. Zowel de medewerkers als de bezoekers en patiënten. Uiteraard staan de bijenkasten ver genoeg af van het wandelpad zodat bijen ongestoord hun werk kunnen doen.”

Voor de imkers vormt het kweken van de bijen geen extra belasting op hun professionele bezigheden. Alles gebeurt na hun werkuren. “Een ideaal moment om na een drukke werkdag even tot bezinning te komen in onze geliefkoosde habitat”, besluit een gelukkige Tom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier