AZ Groeninge maakt naam letterlijk waar met project ‘Natuur op voorschrift’

Hilde Noppen in de nieuw aangelegde regenboogtuin.© AN
Hilde Noppen in de nieuw aangelegde regenboogtuin.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

AZ Groeninge doet dezer dagen zijn naam alle eer aan. Wist je bijvoorbeeld dat er honing gemaakt wordt op de ziekenhuisterreinen? En dat zowel kippen, een ezel als pony’s er een thuis vinden? En er net een speciale regenboogtuin is aangeplant? “Zelfs in onze trappenhal huist sinds kort een half bos”, glimlacht Petra Archie (50), directeur patiëntenzorg. Zij en haar rechterhand Hilde Noppen (50) gaven De Krant van West-Vlaanderen een exclusieve rondleiding achter de groene schermen van het ziekenhuis.

Wie in het D-blok van AZ Groeninge moet zijn, heeft in de toekomst een extra reden om de trap te nemen. De Kortrijkse kunstenaar David Duits schilderde er een prachtig boslandschap op de muren. Om het met de woorden van een voorbijkomende dokter te zeggen: Vroeger zag dat er hier uit als een ondervragingsruimte voor de CIA, maar dit is schitterend . “Dat doet deugd om te horen”, lacht Petra. “Binnenkort gaan we hier nog geluiden afspelen die we opgenomen hebben in het nabijgelegen Kennedybos om de ervaring compleet te maken.”

Meerwaarde

Groen in het ziekenhuis, het is een van haar stokpaardjes. Het project in de traphal is onderdeel van een veel groter plan ‘Natuur op Voorschrift’, een samenwerking met Stad Kortrijk. “Toen het ziekenhuis hier gebouwd werd, was dat voor veel mensen moeilijk. Er ging heel wat groen verloren. Nu hopen we daar wat van terug te geven. Ik geloof dat een ziekenhuis meer moet zijn dan een ziekenhuis. We zijn een gezondheidsdorp en daarbij biedt natuur een enorme meerwaarde. Voor patiënten, maar ook voor medewerkers.

Petra Archie bij het ‘bos’ in de trappenhal.© AN
Petra Archie bij het ‘bos’ in de trappenhal.© AN

Veel van de ideeën om te vergroenen, komen van onze personeelsleden zelf.” “Onze regenboogtuin bijvoorbeeld konden we aanleggen met de hulp van Natuurpunt en Jurgen, die naast verpleegkundige op de spoeddienst ook tuinarchitect is.” Die regenboogtuin is de laatste in een reeks van vier binnentuinen. Het dankt zijn naam aan de bloembollen die, zodra ze bloeien, de kleuren van de regenboog tonen.

In het wilgenbosje komt binnenkort een troostplek waar mensen in alle rust kunnen rouwen

“Duurzaamheid is volgens mij veel meer dan wat zonnepanelen leggen op het dak”, gaat Petra vedrer. “Wist je bijvoorbeeld dat we hier onze eigen AZ Groeningehoning maken? Binnenkort verwelkomen we ook de ezel en enkele pony’s van Hoeve te Coucx. Hun kippen scharrelen hier al vrolijk rond. In ons Huis van Beweging kunnen patiënten aan de slag in een serre en op de terreinen erachter hebben we fruitbomen geplant met oude Belgische rassen van appelen en peren.”

Huisdierenhotel

Dieren blijken een verrassend grote rol te spelen in het ziekenhuis. Petra heeft dan ook grote plannen voor de laatste leegstaande hoeve op het terrein. “Daar zou ik graag een soort honden- en kattenhotel zien verschijnen. Daar kunnen de huisdieren van patiënten dan verblijven als mensen langdurig worden opgenomen. Er zijn mensen zijn die verzorging weigeren als hun huisdier nergens terecht kan? Het is nog toekomstmuziek, maar hoe mooi zou dat niet zijn?”

Tot slot kan natuur ook troost bieden. Iets waar in een ziekenhuis altijd wel iemand nood aan heeft. “In overleg met verschillende ouders komt er in het wilgenbosje aan de rand van onze gronden een troostplek”, wijst Hilde aan. “Ouders die een kindje verloren hebben, zullen er kunnen rouwen, net zoals mensen van wie een familielid aan orgaandonatie deed. En ook onze medewerkers zelf zullen er terecht kunnen. We voelen dat mensen nood hebben aan een plekje waar ze in stilte kunnen rouwen.”

De projecten genieten de steun van Stad Kortrijk. Burgemeester Ruth Vandenberghe en schepen Bert Herrewyn hopen de paadjes van het ziekenhuis te verbinden met paden in het stadsgroen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier