Axelle Verkempinck schittert in MNM-webreeks Bathroom Stories: “Belangrijk dat we jonge vrouwen kunnen raken”

Axelle Verkempinck en Anne-Laure Vandeputte. (foto MNM)©Martin Ravensberg
Axelle Verkempinck en Anne-Laure Vandeputte. (foto MNM)©Martin Ravensberg
Bram Vanlerberghe

Bathroom Stories is de nieuwe webreeks van MNM, de jongerenzender van VRT. Een serie met vrouwen in de hoofdrol en gemaakt door vrouwen. Sinds eind december schittert de Lichterveldse Axelle Verkempinck (25) er aan de zijde van Anne-Laure Vandeputte.

In Bathroom Stories maken we kennis met beste vriendinnen Flo (Anne-Laure Vandeputte) en Isa (Axelle Verkempinck), twee millennials die gaan samenwonen. Ze besteden veel tijd in de badkamer – want daar werkt de wifi van de buren het best. Ze praten er, zoeken naar liefde, maken ruzie, liggen in bad, hebben seks, proberen wat geld te verdienen en stellen een feministisch manifest op voor een sabbatjaar – allemaal in diezelfde badkamer. Het is hun meest intieme plek, waar ze zichzelf en af en toe ook anderen écht leren kennen.

De gedeelde badkamer is een microkosmos die de leefwereld van jonge vrouwen anno 2021 weerspiegelt. Een wereld vol prikkels, uitgesproken emoties, dilemma’s, worstelingen, onzekerheid en brutale schoonheid. Flo en Isa exploreren hun seksualiteit en komen te weten wat het is om als vrouw volwassen te worden in een wereld gedomineerd door mannelijkheid. Maar ook thema’s als liefde, kwetsbaarheid, seks, ongewenste intimiteiten, sociale media en drugs komen aan bod, zo omschrijft MNM de nieuwe webreeks.

Een van de hoofdrolspeelsters is Axelle, dochter van Veronique Bruyneel en Rudi Verkempinck. “De reacties zijn al overweldigend positief geweest. Ik krijg regelmatig berichtjes binnen van jonge vrouwen die ik niet ken, die me vertellen hoeveel ze eraan hadden, dat ze het heel mooi vonden en hoe fijn ze het vinden dat zoiets gemaakt wordt vanuit een Vlaamse zender. Zelfs al is het confronterend om jezelf zo voor een eerste keer bezig te zien op een scherm. Als je dan zo’n positieve reacties krijgt, geeft dat heel veel moed, maar ik heb ook gemerkt dat het heel belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven.”

Introverter dan Isa

Axelle vertolkt dus de rol van Isa. Voor de 25-jarige Lichterveldse is het haar eerste hoofdrol. “Isa is impulsiever dan ik, extraverter ook. Ik kan bij momenten veel meer een overdenker en veel introverter zijn. Wat we wel gemeen hebben, is de liefde voor kunst, want Isa geraakt in het begin niet binnen in een performance opleiding. Ik heb ook al te kampen gehad met afwijzing door studies. Haar zoektocht in wat feminisme voor haar betekent, is ook iets wat ik heel hard herken. Dat extraverte van Isa heeft ervoor gezorgd dat ik heel veel speelplezier heb kunnen vinden. Toen mijn moeder de reeks gezien had, zag ze de guitigheid terug die ik als kind had. Dat vond ik een heel mooi compliment.”

Maar ook de serie bracht dus al heel wat teweeg bij jonge vrouwen. “Het belangrijkste voor mij is dat we jonge vrouwen hebben kunnen raken en empoweren . Dat geven de eerste reacties ook aan en dat maakt me gelukkig. Ik heb het gevoel dat we dingen laten zien en bespreekbaar maken die nog niet zo vaak op Vlaamse televisie zijn getoond. Ik denk dat het een verademing is voor veel jonge vrouwen om vrouwen te laten zien zoals ze zijn.”

Herkenbaar

En daar ligt volgens Axelle ook de essentie van deze reeks. “Ik ben heel blij dat het een reeks is waar ik inhoudelijk achter sta. Ik doe niet zo vaak castings voor film of televisie. Ik ben vooral bezig met theater. Daar zit je mee in het maakproces en sta je er automatisch inhoudelijk achter. Toen ik de oproep voor deze reeks zag, was ik meteen geïnteresseerd. Een van de redenen waarom ik de serie zo speciaal vind, is ook omdat het echt verteld wordt vanuit het vrouwelijk perspectief. Heel vaak zie je op tv of in film vrouwelijke personages, maar voel je dat ze niet door een vrouw bedacht zijn. Dat is hier totaal niet het geval. Dat draagt zeker bij aan het feit dat het zo herkenbaar is voor jonge vrouwen.”

De volledige reeks is nog tot 31/12/2021 te zien op VRT NU.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier