Award voor Lichterveldse huisarts Piet Vanden Bussche
Piet Vanden Bussche, huisarts in groepspraktijk De Burg, viel tijdens de openingsceremonie van de Wonca Europe Conference in de prijzen. Hij ontving deze prijs voor zijn uitzonderlijke inzet voor kwaliteit in de zorg.
Naast zijn functie als huisarts geeft Piet Vanden Bussche (59) onder meer ook een dag in de week les aan de UGent. “Vooral aan huisartsen in opleiding. Daarnaast ben ik al lang actief binnen de Vlaamse Huisartsenkring, Domus Medica en op die manier ook internationaal in een Europese organisatie voor veiligheid en kwaliteit van de zorg.”
De geneesheer deelt zijn uitgebreide kennis onder meer via workshops, webinars en summerschools. “Huisartsen in de praktijk leren heel veel en delen dat ook met veel plezier. Dat is altijd een win-winsituatie. Ik ben veel huisartsen ook dankbaar voor de ervaring die ze soms durven delen. Als huisarts moet je ook goed voor jezelf zorgen. Om goede zorg te geven, mag je zelf niet ziek zijn of het moeilijk hebben. Als je met een patiënt aan de slag gaat, mag je niet te veel gehinderd worden door persoonlijke problemen.”
Optimale zorg
Een goede kwaliteit in de zorg is iets wat de Lichterveldenaar hoog in het vaandel draagt. “Een patiënt heeft altijd recht op goede zorg, de beste zorg. Vanuit mijn jarenlange ervaring is het bewustzijn gekomen dat weten wat je moet doen niet voldoende is, maar je moet ook proberen om dat op het terrein waar te maken. Dat betekent dat je moet werken aan een organisatie die ondersteunt om dat te kunnen doen. Het verhaal van corona is daar een heel mooi voorbeeld van. Op het moment dat je dat helemaal alleen zou moeten doen, lukt dat niet. In een organisatie die je de juiste richting aangeeft, maar ook nadenkt hoe je een triagecentrum kan opzetten in samenwerking met de tweede lijn, dat zorgt ervoor dat we in staat zijn om optimaal die zorg te leveren.”
“Ik wil mijn award alvast opdragen aan alle huisartsen in Vlaanderen die zich op onbaatzuchtige manier hebben ingezet om hun collega’s te ondersteunen en die dingen te kunnen waarmaken. Dat gaat vaak ten koste van een eigen praktijk en een eigen sociaal leven op dat moment. Het voluntarisme en de energie die zij daarin gestoken hebben, daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben. We zijn nu bezig met een internationale studie (PRICOV-19, red.) over hoe de praktijk naar de toekomst toe kan veranderen. Dit is zeker geen leuke periode, ook voor mij niet als huisarts, maar het thema van veiligheid in een praktijk is plots heel centraal in de organisatie van onze zorg komen staan. Dat is een thema waarvan ik hoop dat het niet meer weg gaat en dat we nadenken hoe we de veiligheid naar onze patiënten toe maximaal kunnen garanderen. Ervoor zorgen dat mensen geen infectie oplopen in onze wachtzaal, om maar een voorbeeld te geven van iets kleins wat op korte tijd grondig veranderd is.”
De erkenning van deze award is dan ook een gedeelde erkenning. “Ik heb dat maar kunnen ontvangen, door de kansen die ik van anderen heb gekregen, onder meer van Domus Medica, de huisartsenkring, andere organisaties en de collega’s in de praktijk die mij toegelaten hebben om tijd vrij te maken om dit alles te doen. Dit is absoluut een award voor heel veel mensen.” (BV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier