Auteur Patrick Lateur (69) ontvangt VWS-prijs 2019

VWS-voorzitter Jooris Van Hulle, laureaat Patrick Lateur en ontwerper van de prijs Renaat Ramon © NV
Redactie KW

Elk jaar reikt de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers een prijs uit aan een auteur met een buitengewoon oeuvre. Telkens is dat een West-Vlaming of een schrijver met West-Vlaamse roots. Dit jaar lauwert de VWS Patrick Lateur (69) uit het Oost-Vlaamse Gijzegem.

Patrick Lateur is een dichter, vertaler en bloemlezer die opgroeide in Beveren-Leie. De auteur begon zijn carrière als leerkracht klassieke talen. “Vanuit dat perspectief ben ik pas na mijn veertigste beginnen vertalen en dichten. Eigenlijk is schrijven ook lesgeven en doorgeven aan een volgende generatie”, meent hij. De auteur vertaalt oude Griekse en Romeinse werken naar het Nederlands en schrijft gedichten. Hij is ook een bloemlezer. In minder dan dertig jaar bracht hij zestig werken uit. De jury eerde hem dan ook voor zijn onvoorwaardelijke werklust.

Meerdere prijzen

Lateur verhuisde na zijn studies naar Gijzegem, waar hij aan de slag ging als leerkracht. Zijn geboortedorp Beveren vergeet hij nooit. Dat bewijst zijn gedicht Beveren Revisited. “Het zijn mijn roots, het is mijn wortelgrond. Ik omschrijf het in het gedicht als de stam is weg, maar de woorden blijven. Mijn ouders zijn gestorven, maar de herinneringen zijn voor altijd“, meent hij.

Lateur ontving al meerdere prijzen voor zijn poëzie en vertalingen van Griekse en Latijnse meesterwerken zoals de Ilias van Homeros. In 2011 kreeg hij de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Verder werd hij in zijn geboortedorp ook tot ridder geslagen in de orde Bevernia Cum Laude. Nu komt daar dus de VWS-prijs bij. “Een auteur mag niet hunkeren naar prijzen, maar het is leuk als er erkenning komt. Ik waardeer elke prijs, gelijk van waar die komt. Eigenlijk ben ik een gelukskind”, zegt hij.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier