“Audit De Zathe is vernietigend”: verslag rond woon-zorgcentrum zorgt voor politieke turbulentie in Nieuwpoort

Het woon-zorgcentrum kampt al sinds 2017 met problemen. © IV
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

In een artikel op de website van oppositiepartij Pro Nieuwpoort komt de problematische situatie in woon-zorgcentrum De Zathe aan het licht. Raadslid Nicolas Vermote onthult de alarmerende bevindingen van een recent uitgevoerde, volgens hem “vernietigende audit”.

Het begon allemaal op de gemeenteraad van 25 januari 2024, toen raadslid Nicolas Vermote (Pro Nieuwpoort) om een kopie van het auditverslag van De Zathe vroeg. Zijn verzoek werd echter driemaal geweigerd door de burgemeester. “Wat een duidelijke schending van het decreet lokaal bestuur is”, aldus Vermote. “Artikel 29 bepaalt dat raadsleden het recht hebben om alle dossiers in te zien die het bestuur van de gemeente betreffen.”

Nicolas Vermote, gefrustreerd door de obstructie, wendde zich tot de algemeen directeur en stuurde op 30 januari een mail met het verzoek om het auditverslag. Op 5 februari ontving hij het bericht dat een kopie beschikbaar was bij de algemeen directeur. Het ‘vertrouwelijke’ auditverslag, eenmaal doorgenomen, kon volgens Vermote slechts met één woord worden beschreven: “Vernietigend.”

Waarom vertrouwelijk?

Vermote stelt de vertrouwelijkheid van het document ter discussie: “Waarom is dit document vertrouwelijk? Er komen geen persoonsnamen in voor! Is dit een wanhopige poging van het schepencollege om deze audit niet aan het grote publiek kenbaar te maken?”

Het woon-zorgcentrum kampt al sinds 2017 met problemen, die volgens Vermote te wijten zijn aan een gebrek aan verantwoordelijkheid bij politieke bestuurders. Hij bekritiseert het feit dat ondanks een miljoeneninvestering in crisismanagement, er geen verbetering zichtbaar is. “De directeur van het woon-zorgcentrum is al geruime tijd op verplicht betaald ‘verlof’ gestuurd. Financieel gezien heeft de stad Nieuwpoort in de afgelopen 6 jaar maar liefst 1,2 miljoen euro uitgegeven aan vier verschillende crisismanagers, zonder zichtbare verbeteringen. Het laatste auditrapport concludeert dat de situatie zelfs verslechterd is sinds 2018”, voegt Vermote eraan toe.

“In 6 jaar werd 1,2 miljoen uitgegeven aan crisismanagers, zonder zichtbare verbeteringen”

Nicolas Vermote benadrukt dat de problemen niet te negeren zijn, vooral gezien de getuigenissen van het personeel over hoge werkdruk, gebrek aan leiding en ondersteuning en problemen met de uurroosters. “Desondanks blijven de werknemers zich inzetten voor de bewoners, hoewel ze voelen dat ze niet gehoord worden”, aldus het oppositieraadslid. “Pro Nieuwpoort roept op tot openbaarmaking van het auditverslag en blijft zich inzetten voor de medewerkers en bewoners van De Zathe. Het laatste woord is nog niet gesproken, en de Nieuwpoortenaars hebben het recht om de waarheid te kennen.”

Reglement gevolgd

In een reactie op recente aantijgingen benadrukt algemeen directeur Benoit Willaert de noodzaak van juistheid in dergelijke discussies. “De heer Vermote vroeg inderdaad in de gemeenteraad van 25 januari naar het auditverslag. Echter volgens het eigen huishoudelijk reglement van de gemeenteraad moeten dergelijke verzoeken tot inzage schriftelijk worden gesteld aan het schepencollege en niet mondeling in de gemeenteraad. Voorts bepaalt het huishoudelijk reglement dat er binnen de 8 dagen wordt meegedeeld hoe de inzage kan verlopen. De heer Vermote heeft zijn verzoek schriftelijk gesteld op 30 januari. Op 5 februari heeft hij inzage gekregen in het verslag, volledig conform het huishoudelijk reglement.”

Tot slot wil Willaert benadrukken dat er wel degelijk een audit heeft plaatsgevonden, op verzoek van het OCMW-bestuur. Hij nuanceert de bevindingen van de audit: “De audit benoemt een aantal uitdagingen om de algemene werking van het woon-zorgcentrum te verbeteren, maar kan niet als ‘vernietigend’ worden bestempeld, noch voor het bestuur, noch voor de medewerkers die dag in dag uit hun uiterste best doen om een warme zorg te bieden aan de 93 bewoners.”

Burgemeester Geert Vande Broucke (CD&V): “Ik wil benadrukken dat dit document als vertrouwelijk wordt behandeld omdat het gaat om een interne audit. Er is een uitzondering op de openbaarheidsregels die is vastgelegd in het bestuursdecreet, wat betekent dat we deze informatie niet zomaar publiek kunnen delen. Gemeenteraadsleden hebben wel het recht om alle documenten in te zien die de stad aangaan. Maar zelfs zij zijn gebonden aan vertrouwelijkheid met betrekking tot deze specifieke informatie. Die kan dus niet zomaar aan het grote publiek kenbaar gemaakt worden.”

Onrust zaaien

“Het betreffende document was van essentieel belang bij het vinden van een oplossing. Hoewel de heer Vermote ons leek te volgen, lijkt hij nu een andere koers te varen door de zaak onnodig op te blazen, wellicht met de intentie onrust te zaaien. Als hij de bedoeling heeft het project te laten mislukken, lijkt hij op de goede weg te zijn”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier