Architectuurprijs zet Roeselaarse realisaties in de kijker

Met de architectuurprijs wil het stadsbestuur visionaire bouwheren en/of architecten. We zien op de foto Nils Vanantwerpen, Arne Allosserie, Nathalie Muylle, Korneel Morlion en Yves Denturck. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Na Leuven en Gent krijgt nu ook Roeselare zijn Architectuurprijs. Het is het sluitstuk van een aantal initiatieven die het stadsbestuur de jongste jaren nam om de kwaliteit van architecturale projecten te bewaken. Architecten of bouwheren, grote publieke projecten of kleinschalig privaat, iedereen kan meedingen naar één van de twee prijzen.

“We hebben al een bouwmeesterprogramma en onze kwaliteitskamer brengt alle spelers in het veld samen om aanvragen voor bouwprojecten te toetsen aan een aantal parameters die opgemaakt zijn met een brede maatschappelijke blik”, legt schepen Nathalie Muylle uit. “Maar we willen gepassioneerde opdrachtgevers en visionaire architecten ook belonen voor hun inspanningen om hun gebouwen harmonieus te integreren in de stedelijke omgeving en zich aan te passen aan hedendaagse stedelijke uitdagingen.”

“Daarvoor schrijven we een driejaarlijkse architectuurwedstrijd uit in twee categorieën”, vult stadsontwikkelaar Korneel Morlion aan. “Er bestaan er nog niet zoveel in Vlaanderen. Leuven en Gent gingen ons al voor en dichterbij reikt ook Kortrijk straks een prijs uit. We richten ons tot alle sectoren, private zowel als publieke, bouwheren en architecten, iedereen kan mee doen. Gaat het nu om een groot project of een rijwoning, zelfs een leuke uitbreiding van een pand is al voldoende om mee te dingen.”

“Er zijn twee categorieën. De prijs voor de beste kleine interventie richt zich tot projecten op percelen kleiner dan 1500 vierkante meter en dat kan een nieuwbouw, een verbouwing of zelfs een landschappelijke ingreep zijn.”

Stadssafari

“De prijs voor de beste grootschalige ingreep is er voor projecten die door hun volume of ambitie de stad hertekenen en er een nieuw gezicht aan geven. De criteria gaan verder dan esthetiek alleen. De jury zal ook kijken naar het vermogen om harmonieus te integreren, bij te dragen aan de gemeenschapsversterking of oplossingen te bieden voor hedendaagse stedelijke uitdagingen”, aldus nog Korneel Morlion.

“Naast de juryprijs zal er ook een publieksprijs zijn. Roeselarenaars zullen op de website van de stad kunnen stemmen op een van de tien projecten die na een eerste selectie zullen weerhouden worden. Het gaat in deze eerste editie over gebouwen die opgeleverd zijn tussen 2018 en begin 2024. Online stemmen kan vanaf 24 april en het publiek zal de tien geselecteerde panden kunnen bezoeken tijdens een ‘stadssafari’. De winnaars worden bekend gemaakt op 18 juni”, besluit schepen Nathalie Muylle. (Bart Crabbe)

Wie wil meedingen naar een van de twee prijzen stuurt een dossier met beschrijving, foto’s, plannen en motivatie naar kwaliteitskamer@roeselare.be en dat voor 14 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier