Apotheek Ameloot krijgt een rustgevende make-over: “Nu ook met buitenautomaat”

Aan de buitenkant van apotheek Ameloot vind je sinds de vernieuwing ook een buitenautomaat voor noodgevallen. © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Apotheek Ameloot op de Grote Markt in Poperinge steekt in een nieuw, fris en rustgevend jasje. En dat is niet alles, patiënten kunnen nu ook bij de buitenautomaat terecht voor noodgevallen. “Je vindt er alles wat vrij van voorschrift is, maar pijnstillers en antibiotica vind je er voor de veiligheid niet. Medicatie op voorschrift afhalen via de automaat is wel mogelijk na contact met ons”, zegt zaakvoerster Eveliene Top van apotheek Ameloot.

Apotheek Ameloot is de eerste en oudste apotheek van Poperinge, sinds 1796 centraal gevestigd op de Grote Markt. Wanneer je de apotheek binnenstapt, is dat sinds kort in een volledig vernieuwde sfeer. “De apotheek kreeg een frisse make-over waarbij we kozen voor ronde vormen, gedempte geluiden en kleuren, en een rustgevende uitstraling. Er zijn interactieve schermen met informatie en waarop de standaardproducten terug te vinden zijn. We blijven uiteraard een apotheek, maar we willen de patiënt ontvangen in een warme sfeer die niet doet denken aan ziekte, maar wel aan het boosten van gezondheid”, klinkt het bij zaakvoerster Eveliene Top.

Apotheekrobot

“We zijn er om onze patiënten advies te geven en om hen een luisterend oor te bieden. Sinds afgelopen december werd een robot geïnstalleerd in de apotheek. De apotheekrobot registreert, stockeert en levert medicatie volledig automatisch. Dit bespaart ons veel tijd, wat ten goede komt aan onze patiënt. Wanneer een patiënt bij ons aan de balie staat, moeten we het gesprek niet meer onderbreken om een bepaald geneesmiddel te zoeken. Via de computer vragen we producten op en die komen automatisch in het afgiftebakje achter de balie terecht. Die robots zijn wereldklasse uit Izegem.”

Zorgbox

“Er zijn vijf balies waar onze patiënten terechtkunnen en we maakten ook ruimte voor een zorgbox voor persoonlijke consultaties en vaccinaties. In die zorgbox kunnen patiënten terecht wanneer ze privacy nodig hebben om een bepaalde situatie toe te lichten. Discretie is belangrijk in een apotheek. Niet elke patiënt voelt zich prettig om zijn of haar situatie uit de doeken te doen als anderen dit kunnen horen. In de zorgbox is er, net als in heel de vernieuwde apotheek, een akoestisch plafond door gebruik van een geluidsabsorberend spuitplamuur op basis van gerecycleerd krantenpapier.

Automaat

Aan de buitenkant van de apotheek vind je sinds de vernieuwing ook een buitenautomaat voor noodgevallen. “Hoestsiropen, neussprays, keeltabletten op plantaardige basis, enkele basisverpakkingen melkpoeder voor baby’s, wondzorg, muggenmelk en zonnecrème, condooms, zwangerschapstesten… kunnen bijvoorbeeld wel uit de automaat gehaald worden”, aldus Eveliene.

“Je vindt er alles wat veilig zonder controle van een apotheker gebruikt mag worden, behalve pijnstillers en antibiotica. Medicatie op voorschrift afhalen via de automaat is na contact met de apotheek wel mogelijk. Wanneer de ID-kaart al eens bij ons werd ingelezen, kunnen we het voorschrift raadplegen en dit klaarzetten voor de patiënt in de automaat. We begrijpen dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om tijdens de openingsuren langs te komen om medicatie op te halen, via de automaat kan dit wanneer het voor de patiënt mogelijk is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier