Antiquair Paul De Grande zorgt voor ludieke stunt tijdens Open Monumentendag dat 14.000 belangstellenden lokte in Brugge

Paul De Grande verwelkomde de bezoekers van het Memlinghuis in aparte outfit tijdens OMD.
Stefan Vankerkhoven

Voor de 36ste editie van Open Monumentendag organiseerde Stad Brugge op 7 en 8 september opnieuw een volwaardig Open Monumentenweekend. Brugge blijft de enige gemeente in Vlaanderen waar men een heel weekend lang kan genieten van een sterk erfgoedaanbod, met 21 opengestelde locaties en 13 activiteiten. Ze lokten in totaal meer dan 14.000 bezoekers. Ook de Brugse antiquair Paul De Grande nam deel aan Open Monumentendag. Hij verwelkomde de bezoekers in een passende, maar toch wel bizarre outfit.

Voor een aantal locaties tijdens Open Monumentendag moest je op voorhand gratis reserveren, omdat de capaciteit van het gebouw beperkt is of omdat de waardevolle interieurs geen grote groepen aankunnen. Schepen Franky Demon, bevoegd voor Monumentenzorg stelt: “We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen in optimale omstandigheden.”

“Daarom waren er bewust meer locaties vrij te bezoeken, meestal met een gids. De 2.671 beschikbare reservatieplekken kenden een groot succes en waren snel volzet. Op de andere plekken was er voldoende capaciteit om duizenden mensen te laten genieten van een bezoek.”

En route!

Stad Brugge nam het Europese thema ‘routes’ ter harte. Aan het hospitaal van de Potterie kon je onder begeleiding de pelgrimsroute doorheen de stad volgen tot aan de Sint-Jakobskerk. Daarnaast waren er wandelingen en fietstochten over de mobiliteit van vroeger en morgen.

Het hospitaal van het museum Ter Potterie kreeg veel bezoekers over de vloer tijdens OMD.
Het hospitaal van het museum Ter Potterie kreeg veel bezoekers over de vloer tijdens OMD. © Musea Brugge/Femke den Hollander

De stadsdiensten zetten een aantal locaties open om het vaak lange traject tussen concept, restauratie en herbestemming te duiden aan het publiek. Je kon het oudste woonhuis van Vlaanderen bezoeken en een glas ‘Bourgogne des Flandres’ proeven op de geboorteplek in brouwerij Den Os.

Grote opkomst

Schepen Franky Demon bezocht enkele locaties: “Daarbij viel mij het professioneel onthaal en de vakkundige uitleg van de gidsen op. De bezoekers waren na het bezoek vaak onder de indruk van de plek.”

Zowel het gevarieerde programma als ideale weersomstandigheden zorgden voor een grote opkomst. “Op zaterdagnamiddag hadden we op diverse plekken al meer bezoekers dan verwacht en zondagmorgen stonden mensen soms al een half uur op voorhand aan te schuiven”, vervolgt de Brugse schepen.

Mix van leeftijden

“Er is ook een mooie mix van allerlei leeftijden en van Bruggelingen en bezoekers die speciaal voor dit weekend naar Brugge komen”, aldus Franky Demon. Heel veel bezoekers kwamen naar het hospitaal van de Potterie, de Sint-Jozefkliniek, het internaat van het Engels klooster, de renaissanceschouw van het Brugse Vrije en zelfs voor kleinere locaties zoals hotel Goezeput.

Aan de Poortersloge, het Belfort en het Begijnhof maakten toeristen van de gelegenheid gebruik om aan te sluiten bij het programma. “Met meer dan 14.000 bezoekers kunnen we dus spreken van een zeer succesvolle editie”, besluit de schepen.

Stunt

Ook de bekende Brugse antiquair Paul De Grande opende de deuren van zijn nieuw atelier in de Sint-Jorisstraat. Hij verwelkomde de bezoekers in het Memlinghuis in een passende, zij het wel erg bizarre en originele outfit. Een nieuwe stunt van de flamboyante Brugse antiquair.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier