Anneleen De Roo enthousiast over nieuw zorgdorp Curando: “We bouwen een dorp in een dorp”
Terwijl de oude Sancta Maria-schoolgebouwen in de Pensionaatstraat in Ruiselede vakkundig met de grond worden gelijk gemaakt, komt er een al even gezichtsbepalend nieuw project in de plaats: een heus zorgdorp met alles erop en eraan. “Gezonde 65-plussers kunnen hier perfect wonen naast hulpbehoevende bejaarden”, vertelt Curando-woordvoerder Anneleen De Roo. “Bovendien kunnen jong en oud hier terecht. Eigenlijk bouwen we een dorp in een dorp.”
Wanneer we afspreken met Anneleen De Roo heeft ze net vernomen dat ze van zonedirecteur gepromoveerd is tot adjunct algemeen directeur van de hele vzw Curando. Dat betekent meer zorgen en meer verantwoordelijkheid.
“Wat dit nieuwe project in Ruiselede zo uniek maakt, is dat we eigenlijk flats en assistentiewoningen bouwen waar – toevallig – ook zorg aanwezig is”, aldus De Roo. “Het project telt heel wat ontmoetingsplaatsen tegen vereenzaming. Over een oppervlakte van zo’n 60 are voorzien we een cafetaria-bistro, een kapsalon, buurtwinkel, auditorium, een kine-ruimte met fitness-toestellen en een polyvalente sportzaal.”
“Je kan dus vanalles beleven. Iedere inwoner van Ruiselede kan bijvoorbeeld een comedyavond meemaken, zijn haar laten doen, iets komen eten of een of andere sporttak beoefenen. Er zijn trouwens al afspraken met een volleybalclub, een dansgroep en basisschool De Kiem. De huur en het gebruik van bijvoorbeeld de sportzaal wordt volledig door de gemeente gecoördineerd. Terecht, want er is zeker nood aan extra sportfaciliteiten.”
Behoud school te duur
Is het eigenlijk niet jammer dat zelfs de nostalgische trapgevel-structuur van de school tegen de grond gaat? “We hebben ontwerpen gezien waarbij de school gedeeltelijk overeind bleef”, bekent De Roo. “Maar het zou het project onredelijk duur hebben gemaakt. We spreken nu al van een investering van 30 miljoen euro en de hoge rentes hangen als een zware rugzak aan onze vzw.”
(Lees verder onder de foto)
“Bovendien willen we volkomen onafhankelijk worden van de dure mazout- en gasprijzen door een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag, red.) aan te leggen. Zo wordt bodemtemperatuur gebruikt als verwarming en koeling. Maar daarvoor moet je buizen 150 meter in de grond boren. Dat lukt moeilijk met behoud van een oude school.”
Ruim 200 man
Het hele woonproject – waardoor ook het Eyerstraatje zal blijven lopen – omvat 85 wooneenheden, inclusief 20 assistentieflats. Daarnaast komen er ook zes huisjes met kamers en een centrale living voor mensen met dementie. In totaal zullen er zo’n 117 inwoners verblijven, naast 70 man zorgpersoneel. Daarbij zitten ook de centrale Curando-diensten en de thuisverpleging. In totaal dus inderdaad een dorp in een dorp. (Georges Gielen)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier