Annabel (17) krijgt in Kortrijk titelJunior Champagne Ambassadeur België 2025: “Dit overtreft alles”

De zes finalisten: Yani, William, Annabel, Jelle, Jonathan en Floris samen met de juryleden. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Annabel De Vos (17), zevendejaarsstudente aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, heeft zich gekroond tot beste Junior Champagne Sommelier 2025 voor België. De finale vond plaats in Table d’Amis in Kortrijk.

De wedstrijd werd georganiseerd door Comité Champagne en richt zich tot de leerlingen van het zesde en zevende jaar, specialisatie drankenkennis, van hotelscholen. Na de halve finale op de Horeca Expo Gent werden de zes beste kandidaten van de hotelscholen in Brugge, Koksijde en Henegouwen geselecteerd die kans maken op de titel van Junior Ambassadeur Champagne 2025. Via enkele opdrachten werd hun kennis en kunde omtrent de Champagneregio verder getest. De leerlingen kregen een uitgebreide theoretische proef die polste naar de algemene champagnekennis. De praktische proef bestond uit een echte restaurantsetting waar de sommeliers enkele champagne-spijs-opdrachten te wachten stonden. Niet minder dan vier leerlingen van hotelschool Ter Duinen in Koksijde haalden de finale na een eerdere preselectie op Horeca Expo in november vorig jaar: Annabel De Vos, William Candaele, Jelle Dewanckele en Yani Ballet. Floris Smet, student aan Ter Groene Poorte maakt eveneens deel uit van de finalisten. Aan Franstalige kant wist Jonathan Tomillo eveneens een ticket te bemachtigen voor de finale.

Trip naar de Champagneregio in Frankrijk

De winnares Annabel De Vos nam al eerder deel aan de wedstrijd als zesdejaarstudent in 2023. Toen eindigde ze met de zilveren medaille. Deze keer gooide ze grote ogen door haar nauwkeurig Champagne-advies bij de praktische proef. “Annabel is nog student, maar heeft al veel eigenschappen die een goede sommelier moet bezitten. Ze presenteert haar glas met een natuurlijke flair en let op alles bij het serveren, zoals de keuze van de glazen en de schenktemperatuur”, aldus de jury, die bestond uit Gunther Ploegaerts (docent Champagnespecialist, Syntra), Maxime Hadji (sommelier), Peter Doomen (Ambassadeur du Champagne België 2013 en schrijver van Champagneboeken) en Grégoire Van den Ostende, directeur van Bureau du Champagne Benelux.

Annabel De Vos ontving een trip naar de Champagnestreek op uitnodiging van Comité Champagne. “Ik ben opgetogen dat het dit jaar lukte, een tweede plaats in 2023 was al een summum, maar dit overtreft alles”, aldus Annabel. “Wij geloven in de nieuwe generatie. Het is prachtig om de sommeliers in spe zo gepassioneerd te zien”, zegt Grégoire Van den Ostende.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise