Ann Dalle (56) wint wereldkampioenschap garnaalpellen in Frankrijk: “Top drie bestaat uit West-Vlamingen”
Sinds zondag prijkt in de woonkamer van Ann Dalle uit Sint-Kruis een bijzondere trofee, die ze in de wacht sleepte in het Franse Leffrinckoucke. De Brugse slaagde erin om 111 gram garnalen te pellen in 10 minuten tijd. Dat levert haar de titel ‘Wereldkampioen Garnaalpellen’ op.
Het is eerder toevallig dat de Brugse in de wedstrijd garnaalpellen belandde. “Ik zag een reportage op televisie van het Belgisch kampioenschap in Oostduinkerke dat georganiseerd wordt door de Koninklijke Orde van de Paardevisser. Vorig jaar nam ik daar voor de eerste keer deel. Ik strandde op de tweede plaats. De week erna ben ik ook naar Leffrinckoucke geweest, waar ik derde werd.”
“Vorige week waagde ik opnieuw mijn kans in Oostduinkerke en ook dan sloot ik de top drie af. En zondag had ik het geluk aan mijn zijde en veroverde ik dus de titel.”
Al van kinds af aan heeft Ann de smaak van het garnaalpellen te pakken. “Toen ik 10 jaar was, ben ik daarmee begonnen. Mijn ouders kochten enkele kilo’s garnalen en samen met mijn broer en mijn zus zaten we dan urenlang te pellen. Dat was een leuke familiebezigheid waarbij we samen veel plezier beleefden. Later hielp ook de dochter van mijn zus mee.”
Vers uit de vismijn
En in 2023 zette Ann dus de stap naar de competitie. “Ik heb niet speciaal geoefend, want dat zit een beetje in mijn vingers. Vorige week heb ik wel nog eens 4 kilo gepeld. Begin dit jaar waren de garnalen te duur. Toen heb ik er niet veel gekocht. Nu is de prijs weer toegankelijk. Ik ga ze altijd halen bij Vishandel Simonne in Blankenberge omdat ze daar altijd heel vers zijn en die zijn leuk om te pellen.”
Heb je een eigen techniek? “Ik begin altijd eerst met de staart, dan duw ik naar de kop en uiteindelijk geef ik een klein draaitje waardoor de garnaal loskomt. En natuurlijk moet je je concentreren op de garnalen.”
Volgens Ann is er een verschil tussen de garnalen. “Vorig jaar raakten ze in Oostduinkerke heel vlot uit de pel, want ik had 120 gram. De week erna was het in Frankrijk veel minder, daar behaalde ik 30 gram minder. Er is toch wel een verschil in kwaliteit. De grootte speelt geen rol. Maar ik ben geen fan van gepoederde garnalen, want die pellen minder vlot. Je voelt dat meteen. Er gaat niks boven verse garnalen rechtstreeks uit de vismijn, want die blinken nog.”
Eeuwige roem
Ann is trots dat ze de overwinning behaalde in Frankrijk. “We waren met 120 deelnemers, verspreid over drie reeksen van 40. Dat zijn zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden uit Spanje, Mexico, Nederland, Frankrijk en België.”
“De volledige top drie is afkomstig uit West-Vlaanderen, want huidig Belgisch kampioene Nadine Deetens uit Zwankendamme eindigde op de tweede plaats met 90 gram terwijl Annie Ackx, bekend van folkloregroep De Korre uit Blankenberge, op de derde plaats strandde met 85 gram.”
En welke prijzen kreeg ze mee naar huis? “Een potje met de garnalen, een medaille en een beeldje dat gemaakt werd door een kunstenaar. En natuurlijk is er de eeuwige roem.”
(FVB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier