AniCura Dierenkliniek Causus in Oudenburg neemt een unieke CT-scanner in gebruik
AniCura Dierenkliniek Causus in Oudenburg neemt een unieke CT-scanner in gebruik, een primeur van dit niveau in België. De scanner scant tot vier keer sneller dan zijn voorganger, wat het risico voor dieren en dierenartsen aanzienlijk vermindert. Naast de verbeterde beeldkwaliteit en lagere stralingsdosis, kan de scanner nauwkeuriger en veiliger onderzoeken uitvoeren. Met deze innovatie wil AniCura Dierenkliniek Causus zich positioneren als een toonaangevend expertisecentrum in veterinaire medische beeldvorming.
“Het is al uitzonderlijk dat een dierenkliniek over een CT-scanner beschikt,” aldus Justine Vandenberghe, dierenarts bij AniCura Dierenkliniek Causus. “Onze nieuwe scanner levert superieure beeldkwaliteit waardoor een betere diagnosticering kan uitgevoerd worden. Belangrijk is ook de nieuwe automatische pomp voor contrastvloeistof, die voorheen handmatig werd toegediend. Hierdoor kunnen onderzoeken nauwkeuriger plaatsvinden.”
Sneller
“Het apparaat voert scans vier keer sneller uit waardoor dieren korter onder narcose hoeven te blijven en risico’s beperkt worden. Daarnaast gebruikt de CT-scanner een lagere stralingsdosis waardoor onderzoeken veiliger plaats vinden voor zowel de dieren als de dierenartsen. Deze hypermoderne scanner is revolutionair binnen de diergeneeskunde.”
Haar collega Koen Vandendriessche vult aan: Wij gebruiken die scan onder meer voor orthopedische problemen, er is een software programma aangekocht die 3D-beelden van gewrichten, kleine afwijkingen en losse stukjes bot laat zien.”
Hersentumor
“Daarnaast kunnen we neurologische problemen detecteren, een hersentumor, ruggenmergproblemen en hernia’s. Het is een toestel dat goed tumoren opspoort: we spuiten een contrastvloeistof in en vergelijken de beelden. Hotspots op de scan wijzen op meer bloedtoevoer.”
“Uiteraard kunnen we ook cardiologische diagnoses stellen en vreemde voorwerpen in de neus detecteren. Ter voorbereiding van een operatie maken we via de scan 3 D-beelden van een bot of een orgaan. Vorige week heb ik op die manier een tien jaar oud hondje met een grote hersentumor geopereerd. Dank zij die beelden konden we na het verwijderen van de tumor achteraf een metalen plaat op maat op zijn schedel plaatsen.”
Expertisecentrum
Dierenkliniek Causus investeert sterk in de opleidingen en materiaal. Zo kunnen ze alles van beeldvorming tot diagnosticering en behandeling, inhouse uitvoeren.
Dierenarts Justine Vandenberghe volgt momenteel een specialisatie in medische beeldvorming. Tot nu toe werden CT-scans voor een second opinion beoordeeld door een extern team. In de toekomst zal Justine Vandenberghe deze taak zelf op zich nemen. Dit en de komst van de nieuwe CT-scanner past ook in de visie waarbij de kliniek zich wil ontwikkelen tot een kenniscentrum op vlak van veterinaire medische beeldvorming. Causus telt 22 personeelsleden onder wie acht dierenartsen.
Internationale groep
Externe dierenartsen kunnen ook terecht bij Causus en hun patiënten doorverwijzen voor een geavanceerde CT-scan wanneer dat nodig is. Causus maakt deel uit van AniCura, een familie van dierenklinieken en dierenartsenpraktijken. Geboren uit het idee dat het delen van middelen kansen biedt voor betere diergeneeskundige zorg, werd het bedrijf in 2011 opgericht als de eerste fusie van dierenklinieken voor kleine huisdieren in Scandinavië.
AniCura biedt moderne, hoogwaardige diergeneeskundige zorg voor huisdieren op meer dan 500 Europese locaties. Jaarlijks verzorgen de 11.000 diergeneeskundige professionals van AniCura 4,5 miljoen huisdierpatiënten. AniCura is een vertrouwd opleidings- en verwijzingsorgaan. Sinds 2018 maakt AniCura deel uit van Mars Veterinary Health. Causus is de enige dierenkliniek in West-Vlaanderen die tot de AniCura groep behoort. In ons land heeft AniCura achttien klinieken.
Duur
Hoeveel AniCura investeert in de nieuwe scan die zeer snel 128 beelden kan ‘schieten’, wil Causus liever niet kwijt. De kostprijs van een scan voor de patiënt varieert tussen 400 à 1.000 euro. “Al naargelang van de grootte van het dier”, zegt Koen Vandendriesche.
“Dat is veel geld, maar ik pleit ervoor dat hondenbezitters een huisdierverzekering nemen: “Die dekken een deel van de kosten. Als iedereen zijn dier verzekert, is kwalitatieve zorg toegankelijk voor iedereen en wanneer het dier dit nodig heeft.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier