Amerikaans tijdschrift pakt uit met reportage van Eddy Lambrecht

Eddy Lambrecht. © DM
Redactie KW

‘Over the Front’, het prestigieuze Amerikaanse tijdschrift gespecialiseerd in militaire luchtvaart, pakt deze maand uit met een acht bladzijde tellende reportage van de hand van Eddy Lambrecht (65) over Flugplatz Mariakerke. Daarmee ontdekt Amerika dat Eddy Lambrecht een topvakman is op gebied van oorlogsliteratuur.

“Ik ben al van kindsbeen af gepassioneerd door geschiedenis in het algemeen. Eind de jaren 80 ben ik me beginnen toeleggen op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Ik schreef tussen 2000 en 2016 twaalf boeken over WO I met onder andere: Kust-Marinekorps, Luchtoorlog boven Vlaanderen, Veldslagen in the Ypres Salient…. Daarnaast publiceerde ik artikels in verschillende tijdschriften”, vertelt Eddy Lambrecht die ondertussen met Knokke-Heist en de Atlantikwall tijdens WO II de lezer met boeiende en gefundeerde literatuur ook de sfeer en de historiek van de Tweede Wereldoorlog laat opsnuiven.

Met de reportage in ‘Over the Front’ mag nu ook Amerika kennis maken met de vlotte schrijfstijl van Eddy Lambrecht.

“Over the Front verschijnt viermaal per jaar. Het blad is wereldwijd de absolute specialist in militaire luchtvaart”, gaat Eddy Lambrecht verder. “Via Amerikaanse contacten vroeg men mij om een reportage te schrijven over het vliegveld van Mariakerke nabij Oostende tijdens WO I.”

Flugplatz Mariakerke

“Omdat de ‘German airfield of Mariakerke’ een makkelijk doelwit was vanop zee en het vliegveld zich vlakbij de Terpitz batterij bevond, die zwaar onder vuur lag, was Flugplatz Mariakerke slechts een kort oorlogsleven beschoren. Op foto’s zie je ontploffende granaten tussen de vliegtuigen”, aldus de gepensioneerde commissaris bij de gerechtelijke politie.

Het resultaat van zijn schrijfwerk is een pracht van een reportage waarin een schat aan informatie is verwerkt. Gefundeerd met twaalf nooit eerder gepubliceerde foto’s en twee plattegrondkaarten. “Door mijn vele opzoekingen en contacten kon ik onder andere de archieven bekijken van de Duitse divisies die hier tijdens de oorlogsjaren zaten. Ik deed ook uitgebreide opzoekingen over de West-Vlaamse vliegvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. ‘Over the Front’ vroeg me trouwens om een volgende reportage te maken over het vliegveld van Harelbeke en de jachtvliegtuigen die er gestationeerd waren.”

Mij doen vooral de vele positieve reacties die ik mocht ontvangen deugd

“Of ik trots ben dat mijn werk in een gezaghebbend Amerikaans tijdschrift wordt gepubliceerd? Mij doen vooral de vele positieve reacties die ik mocht ontvangen deugd”, aldus Eddy Lambrecht wiens fascinatie voor WO I voor opmerkelijk opsporingswerk zorgde.

Vermiste Engelse luitenant

“In de stedelijke begraafplaats in Roeselare werd kortgeleden mijn aandacht getrokken door een graf met daarop K. V. Turney, luitenant bij de Royal Navy of de luchtmacht van de marine. Wat doet die in Roeselare, vroeg ik me af. Na contact met de Commonwealth War Graves Commission kwam ik te weten dat luitenant Turney in de havens van Zeebrugge en Oostende voor luchtbescherming moest zorgen. Hij kwam echter frontaal in botsing met het jachtvliegtuig van een langdgenoot-vlieger. Terwijl de andere piloot naar Walcheren afdreef, spoelde Turney in Knokke aan.”

“Kort na mijn ontdekking werd mijn aandacht getrokken door een artikel in een Brits magazine over luitenant Kevin Vincent Turney. Blijkt dat zijn familie nog altijd in de waan verkeert dat hij vermist is. Die mensen zijn nooit ingelicht geweest dat Kevin Turney in Roeselare begraven ligt. Ik heb contact genomen met het magazine dat daarop de familie contacteerde. De familie van Kevin Turney weet nu waar zijn laatste rustplaats is”, aldus Eddy die ondertussen zo goed als klaar is met zijn 15de oorlogsboek. “Het wordt een boek met en rond Duitse luchtfoto’s tijdens de Eerste Wereldoorlog”, licht de schrijver een tipje van de sluier op.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier