Amerikaans leger landt in Zeebrugge voor operatie Atlantic Resolve

Redactie KW

Black Hawk-, Apache- en Chinookhelikopters alom deze voormiddag in Zeebrugge. Voor operatie Atlantic Resolve reizen voor de derde keer dit jaar militairen, helikopters en voertuigen via Zeebrugge naar Oost-Europa af.

Deze week lossen de 3rd Combat Aviation Brigade en de 3rd Infantry Division, de 1st Air Cavalry Brigade en 1st Cavalry Division af.

Via Chièvres naar Oost-Europa

Operatie Atlantic Resolve is een antwoord van de Verenigde Staten op de annexatie van het Oekraïense deel van de Krim in de lente van 2014. De Amerikaanse aanwezigheid in het oosten van Europa, sinds 2016 moet Rusland ervan weerhouden om landen die allianties hebben met de VS binnen te vallen.

Het Amerikaans leger gebruikt de haven van Zeebrugge en van het Griekse Volos om de luchtvaartbrigade over te brengen naar Europa en manschappen af te lossen. De Amerikaanse brigade telt zo’n 1.700 militairen, tientallen helikopters, 2.000 voertuigen en uitrusting.

De helikopters worden deze week in kleine formaties overgevlogen naar de vliegbasis van Chièvres (tussen Bergen en Ath, red.). Vandaar vliegen ze verder richting Oost-Europa. (NDB/BB/TBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier