Ameel Candy World bouwt met 120 vrijwilligers ‘Grootste snoeptaart ter wereld’: “Het wordt enorm spannend”

Justien Rosseel En Filip Van Vyve bij de constructie van de megataart. © LV LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

De Roeselaarse groothandel Ameel Candy World viert zijn 25ste verjaardag met een uniek bouwwerk. Vandaag slaat het bedrijf de handen in elkaar met 120 vrijwilligers uit zes verenigingen om de grootste snoeptaart ter wereld te bouwen. Die moet het pronkstuk van de beurs op zondag worden. De snoeptaart heeft een diameter van 10 meter en is maar liefst 8,65 meter hoog. Het bouwen ervan is geen sinecure.

Ameel Candy World kampeert een gans weekend in Waregem Expo. De Roeselaarse groothandelaar in zoetigheden viert zijn 25-jarig bestaan op uitzonderlijke wijze. Zondag vindt hun +Event plaats, daar presenteren zo’n honderd leveranciers hun assortiment snoep, snacks en andere zoetwaren aan klanten en culinair geïnteresseerden.

De topattractie van die beurs wordt een gigantische snoeptaart. Zaterdagochtend ging de bouw van start. “Na massaal veel inschrijvingen hebben we zes verenigingen geselecteerd. Die brengen vandaag elk twintig vrijwilligers mee om onze snoeptaart vorm te geven”, vertelt Justien Rosseel.

Scholengroep De Pinker uit Poperinge, Atletiekclub KA Olympic Essenbeek Halle, scholen De Regenboog en De Vlieger uit Zwevezele, vzw Boven De Wolken, BSBO De Horizon uit Aalst en de Roeselaarse vzw Kloen zijn een ganse dag in de weer om taartonderdelen in elkaar te knutselen.

350.000 snoepjes

“Met Kloen werken we al twintig jaar samen. Van ieder snoepzakje dat we verkopen, gaat er twee cent naar de vzw”, duidt aankoopdirecteur Filip Van Vyve. “We hebben een maatschappelijke rol en het is fijn om samen te werken met verenigingen en hen te ondersteunen.” De snoeptaart wordt zondagavond namelijk in 12.000 stukken verdeeld, die de verenigingen kunnen verkopen.

De constructie is enorm, er wordt zelfs met veiligheidsharnassen gewerkt om de bovenste lagen met lekkers op te vullen. Zo’n 350.000 snoepjes vormen een culinair suikerkunstwerk van maar liefst 8,65 meter hoog, met een diameter van 10 meter.

“We hebben Guinness World Records gecontacteerd maar het kost te veel geld om dit officieel te registreren. Ze wisten ons wel te melden dat vorige snoeptaarten twee tot drie meter hoog waren. We durven dus te stellen dat dit de grootste snoeptaart ter wereld wordt.”

Droogtijd

“Al is ze er nog niet. Er is nog veel werk en het wordt enorm spannend. Desnoods gaan we door tot vannacht. Maar de eetbare lijm en de verschillende lagen hebben ook droogtijd nodig. We hopen dat we morgen een fantastische taart kunnen voorstellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier