Amber (21) genomineerd voor Future Proef Award: “Begraafplaatsen worden groene ontmoetingsplekken”

Amber Claeys op het kerkhof van haar thuisgemeente Moerkerke. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Amber Claeys (21) uit Moerkerke, die vorig jaar afstudeerde als Bachelor Groenmanagement, is bij de finalisten voor de Future Proef Award. Dat heeft ze te danken aan het sterk gewaardeerde eindwerk over vergroening van begraafplaatsen. “Uit mijn eindwerk is ook een brochure voortgekomen die lokale besturen in heel Vlaanderen kan inspireren”, zegt Amber.

We ontmoeten Amber Claeys niet toevallig op het kerkhof van haar eigen thuisgemeente Moerkerke. Amber heeft Moerkerke de voorbije jaren wel vaak moeten missen want ze volgde de bacheloropleiding Groenmanagement aan de PXL hogeschool in het Limburgse Hasselt. De opleiding voltooide ze in juni vorig jaar met grote onderscheiding. En nu is ze bij de finalisten voor de allereerste Future Proef Award. Dit is een nieuwe Vlaamse afstudeerprijs die in 2024 voor het eerst wordt uitgereikt door de Vlaamse overheid (Departement Omgeving), de Vlaamse hoger onderwijsinstellingen en de Stichting voor Toekomstige Generaties.

Trots op finaleplaats

Met deze Award worden eindwerken beloond die bijdragen aan een duurzame toekomst. Voor de eerste editie werden ongeveer 200 eindproeven ingediend door graduaten, professionele bachelors en masters die in de loop van 2023 hun diploma hebben behaald. “Uiteraard ben ik trots dat ik met mijn eindwerk de finale heb behaald”, reageert Amber, die al van in haar kinder- en jeugdjaren interesse had in groen en het buitenleven.

“Ik ben opgegroeid in een kleine hoeve, waar mijn vader naast zijn hoofdjob onder meer schapen kweekte. We hadden er ook wel wat weiland en groenkanten”, legt Amber uit. “Mijn middelbaar onderwijs heb ik genoten aan het landbouwinstituut in Oedelem waar ik de richting Plan, Dier en Milieu volgde. Ik koos ervoor om verder te studeren en trok naar de hogeschool PXL in Hasselt waar ik de Bachelor Groenmanagement volgde. Als enige West-Vlaming werd ik daar erg goed opgevangen.” (lacht)

“Op onze begraafplaatsen zie je nu veel kiezels maar weinig gras en planten”

Amber volgde haar stage bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren; een instelling die zich ontfermt over beheer en educatie rond natuur en landschap in de regio. “Het idee voor mijn thesis heb ik opgedaan tijdens een bezoek aan de Duitse stad Freiburg, waar ik een prachtig oud kerkhof ontdekte. Het was een prachtige groene oase in de stad die ook gebruikt werd voor zachte recreatie”, vertelt Amber. “Op mijn stageplaats had ik dan het geluk dat ik rond een project kon werken dat specifiek gaat over het vergroenen en aantrekkelijker maken van begraafplaatsen. Alken, Borgloon, Gingelom, Heers, Kortessem en Wellen klopten immers aan met de vraag hen op weg te helpen bij de visievorming van hun begraafplaatsen.”

Sterk versteend

In totaal tellen die gemeenten maar liefst 61 begraafplaatsen en die ging Amber allemaal bezoeken om ze inventariseren. “Ik zag dat ze heel sterk versteend waren, met veel kiezels en quasi geen gras of planten. Langs de andere kant waren er wel heel mooie grafmonumenten, waaronder ook graftrommels, waaronder rouwkransen ondergebracht worden”, weet Amber. “Niet alleen in die regio maar in heel Vlaanderen wordt het potentieel van begraafplaatsen als multifunctionele ruimte met ook mogelijkheden voor zachte recreatie over het hoofd gezien.”

Aanbevelingen

“Na het inventariseren heb ik per begraafplaats ook een reeks concrete aanbevelingen gedaan. Zoals over groenaanplanting en onderhoud. Door bepaalde planten in de juiste hoeveelheid te voorzien, kan onkruid onderdrukt worden. En zo blijft het onderhoud ook beperkt. Een in veel gevallen ideale plant is vrouwenmantel, een vaste plant die jaarlijks terugkomt. En sowieso is gras, waarin veel bloemetjes groeien, beter dan verharding omdat de mogelijkheid tot wateropname in de bodem steeds belangrijker wordt. Uit mijn eindwerk is overigens een brochure voortgekomen die een leidraad kan zijn voor openbare besturen om van begraafplaatsen groene ontmoetingsplekken te maken.”

De bekendmaking van de winnaar van de Award vindt plaats op maandag 2 april aan de VUB in Brussel.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier