Alveringem sluit zich als laatste West-Vlaamse gemeente dan toch aan bij BE-Alert

De Alveringemse deelgemeente Stavele stond in 2021 bijna volledig blank. © Archief TP
Redactie KW

Alveringem zal als laatste West-Vlaamse gemeente dan toch toetreden tot BE-Alert. “Mijn mening telt hier niet”, zegt de burgemeester nu.

In West-Vlaanderen bleef Alveringem de enige gemeente, die geen deel uitmaakt van BE-Alert, het alarmeringssysteem van de overheid bij noodsituaties. “Waarom? Niet per se om de enige of de laatste te zijn. Voor ons is BE-Alert simpelweg een overbodig laagje”, stelde Alveringems burgemeester Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen/CD&V) vorig jaar. “We werken met sociale media en dat gaat heel goed.”

Enquête

Volgens het nieuwe verkiezingsprogramma wil de lijst van Liefooghe nu toch toetreden tot BE-Alert. Nochtans is de burgemeester niet van mening veranderd. “Maar tijdens onze enquête van afgelopen winter hebben we vastgesteld dat onze burgers toch interesse hebben om aan te sluiten”, zegt Liefooghe, die opnieuw lijsttrekker en kandidaat-burgemeester is van Gemeentebelangen/CD&V. “Mijn mening telt hier niet, ik ben een van de vijfduizend inwoners.”

Verkiezingen

Oud-burgemeester Marc Wackenier pleitte enkele maanden geleden ook voor de toetreding tot BE-Alert bij de voorstelling van Stem Vernieuwing, een tweede lijst in Alveringem. “Het is positief dat onze gemeente zich eindelijk aansluit bij dit cruciale systeem voor crisiscommunicatie”, reageert zijn partij. “We zijn blij dat deze stap genomen wordt, maar het is opvallend dat dit nu, vlak voor de verkiezingen, gebeurt. Aangezien het huidige bestuur dit in hun programma voor de volgende legislatuur had opgenomen, is het duidelijk dat dit nu niet gepland was. Over het algemeen is het erg jammer dat deze beslissing niet eerder werd genomen. De inwoners van Alveringem hadden al veel eerder beter beschermd kunnen worden. Nu lijkt de timing meer ingegeven door externe druk, dus van een proactief beleid is zeker geen sprake.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier