Als je geld onbereikbaar lijkt: dossier voor twee nieuwe geldautomaten in Komen-Waasten zit muurvast

Contant geld afhalen wordt stilaan een probleem in Komen-Waasten. (foto SR)
Redactie KW

In Komen-Waasten wordt het afhalen van contant geld stilaan een probleem. Gloednieuwe Batopin-automaten moesten soelaas brengen, al lijkt het dossier muurvast te zitten. “We gaan onze inwoners niet laten gijzelen door bankautomaten!”

Op heel wat plaatsen in het land verdwijnen fysieke banken uit het straatbeeld. Digitaal wordt de norm, cash wordt afgeraden. Ook in Komen-Waasten trekken de banken weg en worden klanten gemotiveerd zoveel mogelijk met de kaart te betalen.

“En net daarom werd Batopin een tijd geleden gecontacteerd. Onze inwoners, vooral de ouderen, gebruiken nog erg frequent contant geld. Vanwege het uitgestrekte karakter van de gemeente, werd het vaak een waar hindernissenparcours om nog aan hun centen te raken.”

Kink in de kabel

David Kyryakidis, voorzitter van handelaarscomité SIDEC, was blij dat Batopin enkele voorstellen op tafel gooide. “Batopin is een onafhankelijk bedrijf dat geldautomaten installeert en beheert. Met twee punten in de gemeente zou dit voor zowel handelaars als inwoners een meerwaarde bieden. Komen centrum en Le Bizet werden naar voren geschoven en iedereen was gemotiveerd.” Toch bleek er al snel een kink in de kabel te komen, waardoor de gemeente zelf de ontwikkeling van het dossier tegenhield.

“Voor Komen stelde Batopin voor om hun automaten te installeren in de directe nabijheid van de weinige banken die er wel nog zijn. We kunnen het niet maken om die mensen dan nog eens te beconcurreren. Voor Le Bizet koos Batopin dan weer voor een erg ongelukkige locatie, waarbij klanten veel te ver van het commerciële centrum zouden worden verwijderd. Als kers op de taart waren ook weinig handelaars voor het idee gewonnen, omdat ze er hun cash geld niet kwijt kunnen. Op dit moment wordt het project dan ook in de koelkast gestoken, totdat alles voldoende kan worden bestudeerd. We gaan onze inwoners niet laten gijzelen door bankautomaten.”

Wat met Waasten?

Vanuit deelgemeente Waasten klonk dan weer scherpe kritiek. “Leuk! Er worden plannen gemaakt voor Komen en voor Le Bizet. En wat met Waasten?” Christophe Desbonnez, voorzitter van het buurtcomité, is niet mals met zijn woorden. “We hebben de afgelopen jaren moeten vaststellen hoe het bestuur Waasten stiefmoederlijk is gaan behandelen. Alle dienstverlening werd systematisch afgebouwd, waardoor hier leven en werken bijna onmogelijk wordt. Dat ze bij het plannen van een geldautomaat Waasten niet eens in overweging nemen, zegt meer dan voldoende.”

(SR)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier