“Als de muren hier konden spreken”: Wie koopt het oudste huis van Veurne?
Op de hoek van de Zwarte Nonnenstraat en de Vleeshouwersstraat in het centrum van Veurne staat het oudste huis van de stad te koop. Een deel van de charmante, dubbele woonst dateert van 1570. Het staat in de geschiedenisboeken als herberg, woonst van kunstschilder José Van Gucht, maar is vooral gekend als ’t Muzekot waar kunstenaars samen kwamen. Rita Vansteenlandt (60) heeft er zelf jaren gewoond. “Aan charme geen gebrek. Als de muren hier konden spreken”, klinkt het.
Het huis in de Vleeshouwersstraat 23 in Veurne is verbonden met dat in de Zwarte Nonnenstraat 1 en wordt als één geheel verkocht. De instelprijs is 585.000 euro. Bieden kan onder gesloten omslag tijdens de kijkdag op 11 mei tussen 10 en 12 uur.
Respect voor het verleden
“Het is dan wel de oudste woonst in Veurne, het is recent helemaal gerenoveerd met respect voor wat er was”, zegt makelaar Brecht George van Dewaele Vastgoed die het pand verkoopt. “Het oudste deel, in de Vleeshouwersstraat, is namelijk beschermd als monument. Ook binnen vinden we een aantal elementen die de eigenaar moet behouden zoals de balken, de schouw en de ramen. Door binnen zetramen te plaatsen en het pand volledig te isoleren behaalt het een EPC-waarde b.”
(lees verder onder de foto)
Rita Vansteenlandt (60) uit De Panne woonde er met haar man en dochter van 1996 tot 2011. “Ik vroeg destijds aan mijn leerlingen van de Westhoekacademie, waar ik nog steeds lesgeef, of ze geen woning wisten die te koop of te huur stond. Zo kwamen we hier binnen. Voordien was het een theehuis waar er ook truien werden gebreid en waar een tentoonstellingsruimte was. We waren er meteen door gecharmeerd”, klinkt het.
“In die periode was het nog niet zo duurzaam ingericht. In de winter kon het er heel koud zou, maar in de zomer bleef het lekker fris. Het authentieke interieur is uniek. Het parket boven, de tegelvloer beneden, die oude balken en de schouw en de spreuken her en der die verwijzen naar het verleden. Het is een voortdurende ontdekkingstocht.”
“Het authentieke interieur is uniek, het is hier een voortdurende ontdekkingstocht” – Rita Vansteenlandt
Rita verhuisde uiteindelijk naar De Panne, waar ze in de historische villa Le Chalutier haar atelier heeft dat ze in het weekend van 4 en 5 mei opende voor het grote publiek.
Rijke geschiedenis achter de typische trapgevel
Achter de typische trapgevel van het oudste huis schuilt een rijke geschiedenis. Ooit was er herberg Drie Coninghen, later werd het de thuishaven van de alternatieve beweging het Muzekot. Studenten wilden de Veurnse slapers wakker schudden. De beweging bestond van 1970 tot 1987. Rita herinnert het zich nog. “Als kind gluurde ik er nieuwsgierig binnen. Creatief talent verzamelde er. Voor het Muzekot was het de woonst van kunstschilder José Van Gucht. Van 1955 tot 1970 woonde en werkte hij er. Toen ik mijn galerij Hoge Bomen in het oudste huis had ingericht, heb ik ooit een overzichtstentoonstelling met werk van Van Gucht georganiseerd. Met een minimum aan penseelstrepen kon hij het maximum vertellen. Hij woonde vlakbij de Grote Markt waar hij vanop een terrasje schetsen maakte van de historische gebouwen”, aldus nog Rita Vansteenlandt.
Ze verhuisde in 2011 en sindsdien is het historische pand een privéwoonst.
(lees verder onder de foto)
“In het oudste deel is er een badkamer ingericht met douche, een keuken en in de eetplaats valt de bibliotheek op. De zitruimte met parketvloer kijkt uit op de stadskoer. Op de eerste verdieping zijn er twee slaapkamers ingericht”, laat Brecht George van Dewaele Vastgoed nog weten.
Zicht op het stadspark en de Veurnse toren
“Aansluitend is er de woonst in de Zwarte Nonnenstraat met een authentieke badkamer, keuken en verspreid over twee verdiepingen drie slaapkamers. Een gezellige stadskoer en een dakterras met zicht op het stadspark en de Veurnse torens maken het plaatje compleet.”
(Gudrun Steen)
Meer informatie vind je op de website van Dewaele Vastgoed via deze link.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier