Alphonse (92) en Zoé (95) uit Komen vieren al hun 70ste Valentijn samen: “We zien elkaar iedere dag graag”

Alphonse en Zoé zijn zeventig jaar getrouwd en zien elkaar nog altijd even graag. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

14 februari is Valentijnsdag, de dag van de liefde. Voor Alphonse Lemahieu (92) en Zoé Guilbert (95) uit Komen is het ondertussen al hun zeventigste Valentijn samen. Hoewel hun liefde nog even sterk is als op de eerste dag, is Valentijn voor het dynamische koppel een dag als een ander. “We zien wij elkaar graag op iedere dag van het jaar.”

“Pas op, hij is dan wel op leeftijd, het is nog altijd ne kerel hoor!” Zoé giert het uit wanneer Alphonse tijdens het gesprek de zoveelste kwinkslag op tafel gooit. “We woonden beiden op een boerderij en hadden elkaar als buren. Ik kende de zussen van Alphonse goed en zo leerden we elkaar ook wat beter kennen. Van liefde op het eerste zicht was er eigenlijk geen sprake. We zijn gewoon naar elkaar toe gegroeid.”

Zoé rakelt de herinneringen op en Alphonse pikt meteen in. “Ja vrouw, zo een knappe jongen als ik? Met mijn gezicht van een engel? Je was weerloos voor mijn charmes.” Het koppel schiet in een schaterlach en beiden hebben nog steeds een fonkel in de ogen. “Weet u, het waren harde tijden vroeger maar we mochten niet klagen. Er was eerst het werk op de boerderij, toen nog handwerk en nadien kon ik aan de slag bij de firma Tyber in Menen. Zoé zorgde voor het huishouden, mijn taak was er eentje om geld naar huis te brengen. Dat was toen nog zo. Weet je dat ik haar bijna niet heb gezien toen ze in het moederhuis lag? We hebben één zoon en ik heb zijn geboorte eigenlijk niet meegemaakt want er moest gewerkt worden.”

Niet in de mode vroeger

Of ze dan Valentijn helemaal niet vieren? “Tgoh, we zijn ondertussen zeventig jaar getrouwd en we zien elkaar iedere dag graag. Die speciale dagen waren niet zo in de mode vroeger. Wat we dan wel deden, was misschien gaan eten op restaurant. Dat deden we graag en daar konden we van genieten. Sinds Alphonse een beetje sukkelt met de gezondheid gaan we wel zo ver niet meer. Ik kan dan wel rijden met de auto, maar durf niet buiten Komen te rijden. Misschien gaan we dit jaar wel eens naar de lokale Chinees, dat is altijd een plezier om zo wat exotisch te eten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier