Alleenstaande ouders vinden geen huurhuis in Brugge
Brugge zal de Huizen van Vrede ondersteunen, zodat deze vereniging een jaar lang een coördinator kan aanstellen om erkende vluchtelingen aan een huurhuis te helpen. Tijdens de gemeenteraadszitting bleek dat er een crisis is op de Brugse woonmarkt. Alleenstaande ouders worden volgens raadslid Pascal Ennaert gediscrimineerd bij het zoeken van een huurhuis.
De vzw Huizen van Vrede ondersteunt erkende vluchtelingen bij het zoeken van een woning. In dit kader huurt de vzw 129 woningen en verhuurt ze door aan de doelgroep.
Coördinator
“De vzw wordt volledig gerund door vrijwilligers, wat gezien de omvang van de werking, niet langer houdbaar is”, zegt Mintus-voorzitter Pablo Annys (Vooruit). Hij vroeg de gemeenteraad om de vzw een financiële tussenkomst te geven om een coördinator aan te werven voor één jaar.
“Deze coördinator zal enerzijds tot taak hebben om de dagelijkse werking te coördineren en anderzijds- op basis van een grondige analyse – een voorstel uit te werken rond de verdere werking van de vzw”, aldus Pablo Annys. Stefaan Sintobin (VB) stemde tegen, omdat deze steun volgens zijn partij het gelijkheidsbeginsel schendt: “Voor de Bruggelingen die geen huurwoning vinden, is er geen coördinator.”
Discriminatie
Volgens Janos Braem (Groen) wijst deze steun aan Huizen van Vrede dat er en crisis is op de Brugse woonmarkt en dat het beleid van de Stad en de sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo faalt. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) loofde de inspanningen van de vzw, dier 129 Brugse huiseigenaars overtuigd heeft om hun woning aan vluchtelingen te verhuren.”
In de marge van dit dossier hekelde Pascal Ennaert (Vooruit) de discriminatie van alleenstaande ouders met kinderen op de Brugse huurmarkt: “Ze worden geweigerd door verhuurders en immokantoren, zelfs als ze kunnen aantonen dat ze genoeg verdienen om de huur te betalen. Een verhuurder weigerde zelfs, met het argument dat ze geen problemen met ex-echtgenoten wensen! De stad moet actie ondernemen om hieraan paal en perk te stellen.”
Raf Reuse (Groen) vroeg de stad om prakijktesten in te voeren om de strijd tegen discriminatie op de huurmarkt aan te gaan.”
Onder druk
Wouter Bossuyt (CD&V) bepleitte huursubsidies en meer cohousing in de binnenstad. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) erkende dat de huurmarkt onder druk staat: “Ze is klein, voor elke woning heb je tientallen kandidaten, de verhuurder heeft ruime keuze wie hij toelaat. Die kiest voor een Vlaams gezin met twee inkomens. De woondienst probeert via een vergunningenbeleid een beter evenwicht tussen vraag en aanbod te realiseren. Er komen drie nieuwe woonsites vrij, we moeten regulerend optreden welke flats er kunnen gebouwd worden.”
“Uit praktijktesten rond migratieachtergrond in andere steden blijkt dat particulieren en niet de agences discrimineren. Brugge is ingestapt in een pilootproject met een meldpunt rond discriminatie. In toekomst moeten we inzetten op het vergoten van het huuraanbod.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier