Alle Kuurnse scholen kunnen luchtkwaliteit in hun klaslokalen checken
De zes Kuurnse lagere scholen en het Spes Nostra Instituut voor middelbaar onderwijs hebben dinsdagmiddag allemaal enkele CO2-meters gekregen van het gemeentebestuur en de ventilatiegroep Ventilair. Met die kleine toestelletjes kunnen de leerkrachten de luchtkwaliteit in de klas meteen checken en indien nodig een raam of deur openzetten. Op die manier willen de gemeente en de scholen de verdere verspreiding van het coronavirus in de klas tegengaan.
De helft betaald door de gemeente, de helft geschonken door de Kuurnse Ventilair Group, gespecialiseerd in ventilatiesystemen. Alle directeurs van de zes lagere en de enige middelbare school in Kuurne mochten dinsdagmiddag in Spes Nostra enkele CO2-meters ophalen. Die mobiele toestellen meten of een bepaalde ruimte – een klaslokaal bijvoorbeeld – voldoende verlucht is.
“Het is al langer geweten dat ventilatie een grote invloed heeft op de verspreiding van het coronavirus”, duidt schepen van Onderwijs Jan Deprez (CD&V). “Hoe beter de ventilatie, hoe kleiner het risico op besmetting.” Eind vorig jaar al nam Ventilair Group contact op met alle Kuurnse scholen om de klassen en andere lokalen gratis te monitoren.
“Er zijn toen verschillende metingen gebeurd en Ventilair heeft de scholen ook tips gegeven over hoe ze de luchtkwaliteit kunnen verbeteren”, pikt schepen van Energie Annelies Vandenbussche (SP.A) in. “Nu gaan we nog een stapje verder in de samenwerking.” In totaal worden een 30-tal mobiele CO2-meters aangekocht. Die kosten zo’n 170 euro per stuk, waarvan Ventilair de helft van de factuur betaald.
Raam openen
De CO2-meters beschikken over sensoren die naast een kleurcode – groen bij goede luchtkwaliteit over oranje tot rood als dringend moet ingegrepen worden – ook een absolute waarde weergeeft. “Als de CO2 de limiet van 900 deeltjes per miljoen overschrijdt, dan kan een raam of deur openzetten al zeker helpen”, legt Steven Braekeveldt uit. “Ligt de waarde boven 1.200 dan moet de klas zeker uitgebreid verlucht worden. We zien dat de meeste leerkrachten en scholen al veel inspanningen doen om de luchtkwaliteit in hun klassen zo goed mogelijk te houden. Met deze tool wordt dat nog gemakkelijker.”
Aan de meettoestellen is ook een applicatie verbonden, en dat maakt het volgens schepen Deprez extra gebruiksvriendelijk. De directeurs zijn alvast heel blij met de nieuwe meters. “We zien heel snel wanneer het tijd is om in te grijpen”, aldus Veerle Vantieghem, adjunct-directeur van Spes Nostra. “Bovendien is een goede luchtkwaliteit niet alleen belangrijk in coronatijden, het komt ook de concentratie van de leerlingen en de leerkrachten ten goede.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier