Al tweede jaar op rij geen internationale rommelmarkt op 15 augustus: “We kijken hoopvol uit naar 2022”

Dirk Jonckheere, Jan Jonckheere en Johan De Staercke. (foto LIN) © Laurette Ingelbrecht
Redactie KW

Voor wie nog altijd twijfelt of links en rechts navraag doet: de internationale rommelmarkt van KWB vindt ook dit jaar niet plaats. Op zondag 15 augustus blijft het stil in hartje Oudenburg. “Het is voor ons echt niet mogelijk om de rommelmarkt met de coronamaatregelen op een veilige manier te organiseren”, stelt het dagelijks bestuur, bestaande uit voorzitter Johan De Staercke, Dirk en Jan Jonckheere.

“We moesten al vroeg beslissen dat we voor het tweede jaar op rij onze rommelmarkt niet zouden organiseren. En neen, we hebben geen spijt van onze vroege beslissing, want we hebben veel maanden nodig om alles op poten te zetten”, zegt voorzitter van KWB Johan De Staercke.

“Op bestuursniveau begint het voor ons al in november van het jaar ervoor. Dan zetten we al de eerste voorbereidingen op papier. Naar onze standhouders communiceren we een eerste keer in maart-april. Maar tegen dan is al veel werk verzet en kwamen we al meerdere keren samen met de vrijwilligers”, vult Dirk Jonckheere aan.

Centen nodig

Een beeld dat Oudenburg al voor het tweede jaar moet missen. (foto LIN)
Een beeld dat Oudenburg al voor het tweede jaar moet missen. (foto LIN) © Laurette Ingelbrecht

Om ook het financiële plaatje rond te krijgen moet het bestuur van KWB tijdig in actie schieten. “Onze adverteerders contacteren zodat we rap aan de samenstelling van ons promoboekje kunnen beginnen en er centen binnen komen, want zonder deze sponsors raken we er niet”, zegt Jan Jonckheere, niet alleen penningmeester, maar ook de IT’er van KWB en de man die de contacten met de standhouders onderhoudt. “Hoewel we al rap communiceerden over de afgelasting krijg ik nu nog dagelijks telefoontjes van standhouders en bezoekers die naar de rommelmarkt willen afzakken.”

Smalle straten

Had KWB toch beslist om de 37ste rommelmarkt een kans te geven, waren er heel wat bijkomende maatregelen nodig. “Er komen tien smalle straten uit op de hoofdstraten zoals de Weststraat. We zouden overal ontsmetting en aan elke hoek extra medewerkers moeten voorzien en versterking vragen van de politie. Dat is dus totaal onmogelijk met tussen de 4.000 à 5.000 bezoekers op een dag in onze stad. We hebben nu al 80 medewerkers nodig en bijstand van politie, brandweer en het Rode Kruis”, legt Johan De Staercke uit.

We zijn geen zinkend schip, we liggen alleen even voor anker

“Maar niet getreurd: we hebben allemaal de volle goesting om in 2022 opnieuw voor een succesvolle rommelmarkt te zorgen. We zijn geen zinkend schip, we liggen alleen even voor anker”, lacht de voorzitter. “En we hopen dat er niet nog meer medewerkers – vooral wegens leeftijd of gezondheid – afhaken. Wat we nu vooral nodig hebben, is jong bloed. Jonge krachten die zich even enthousiast als onze crew van jaren willen inzetten voor de rommelmarkt.”

De activiteiten van KWB gaan eind deze maand opnieuw van start met de kookavonden, op 22 september een cursus bloemschikken, op 23 oktober de halloweentocht en op 13 november een volksspelenavond. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier