Al 3.000 liter strandafval meer opgeraapt dan vorig jaar
Afval op het strand. Het is een jammerlijke bijkomstigheid tijdens drukke zomerdagen aan onze kust. De Proper Strand Lopers zien het al jaren met lede ogen aan en doen verwoede pogingen om het terug te dringen. Ondanks een stijging zijn er evenwel positieve geluiden te horen.
1.500 liter. Dat was het trieste record dat de Proper Strand Lopers vorige week noteerden. Het was de eerste keer dit jaar dat er zoveel werd opgehaald door de vele vrijwilligers van het burgerinitiatief dat mensen wil sensibiliseren. Hopelijk ook de laatste keer, al kan het zomerse weekend roet in het eten gooien.
De groep ‘strandhelden’, zoals de Proper Strand Lopers hen noemt, heeft een uitvalsbasis in Oostende. In een strandcabine vind je al het nodige materiaal om ‘s avonds het strand op te kuisen. “Door het mooie weer kennen we nu – begin augustus – al meer ‘openingsdagen’ dan vorig jaar”, weet bezieler Tim Corbisier. “Sinds vorig jaar hebben we ook een cabine in Bredene, en daar is het initiatief ook succesvol. We merken dat er meer engagement is, en dat er meer vrijwilligers opduiken. Hoe dat komt, weten we niet precies, maar we hebben sterk ingezet op naamsbekendheid, via onder meer Toerisme Oostende en UitinVlaanderen.”
Advies
Dit jaar werd er al 3.000 liter meer afval opgeraapt dan de gehele zomer vorig jaar. Niet bepaald iets om vrolijk van te worden. Dat beaamt ook Tim, al zet hij het ook in perspectief. “Het is deze zomer al veel drukker geweest dan vorig jaar, wat voor een verklaring kan zorgen. De vrijwilligers merken op dat er naar hun gevoel wel minder afval gedumpt wordt, al zullen we pas na de zomer een concreet overzicht krijgen.” De Proper Strand Lopers doen evenwel niet alleen aan symptoombestrijding, maar zetten zich ook in om de kern van het probleem aan te pakken. Zo stelden ze begin dit jaar nog een nieuw prototype voor van een laagdrempeligere strandafvalbak. “We merken ook dat de stad (Oostende, red.) ons jarenlang advies ter harte neemt. Zo blijven de gemeentelijke diensten iets later op de avond op de stranden, en is er een strategische plaatsing van vuilbakken op bepaalde plaatsen.”
Een mirakeloplossing is evenwel niet meteen voor handen. “Vuilbakken wegnemen? Dat kan in bepaalde gebieden misschien werken, maar op plaatsen als Oostende en Bredene waar er zoveel toeristen op afkomen, is het ijdele hoop dat die alles mee naar huis nemen, vrees ik. We blijven hameren op handhaving, al is dat juridisch zeer moeilijk. Als een groep vertrekt en zwerfvuil achterlaat, moet je echt kunnen bewijzen dat zij het achtergelaten hebben. Maar als ze daar een hele dag zitten, kan je onmogelijk de hele tijd een agent hen in de gaten laten houden. Bij peuken is dat ‘sluikstorten’ iets duidelijker. Daar worden er meer boetes voor uitgeschreven, maar het afval op het strand is meer dan peuken. We doen tegenwoordig aan digitale mapping, waarbij we gevonden sigarettenpeuken registreren om zo hotspots vast te stellen, waardoor we adequater kunnen werken. Eind augustus doen we ook een branding audit, waarbij we alle merken van zwerfvuil oplijsten om zo ook fabrikanten ervan verantwoordelijk te stellen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier