Al 170 camperplaatsen bijgekomen aan de kust
Uit cijfers van Westtoer blijkt dat het aantal kampeerautoplaatsen aan de kust stijgt. In 2018 waren er nog 725 plaatsen, in 2020 zijn dit er al 911. En de interesse in campers blijft maar stijgen.
De markt van de campers kent de laatste jaren een sterke stijging. Volgens gegevens van de European Caravan Federation (ECF) zijn er in Europa al meer dan 2 miljoen kampeerauto’s geregistreerd. Deze stijging leidt tot een grotere vraag naar overnachtingsmogelijkheden, waardoor het beschikbare aanbod in Vlaanderen niet meer volstaat. In West-Vlaanderen is er vooral aan de kust een tekort aan camperplaatsen.
Westtoer stimuleert via het reglement toeristische impulsen ondernemers en gemeenten om te investeren in camperplaatsen. Ook Vlaanderen voorziet, via de logiespremies, financiële impulsen om de investeringskost voor de aanleg en inrichting van camperplaatsen te verlichten. “De provinciale subsidie zorgde voor de creatie van 230 bijkomende camperplaatsen, waarvan 170 langsheen de Vlaamse kust. Zowel in Bredene (+8), Middelkerke (+15), Nieuwpoort (+56), Blankenberge (+42), Westende (+39) en De Panne (+10) breidde het bestaande aanbod aan overnachtingsmogelijkheden voor kampeerautotoerisme verder uit”, zegt provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe (N-VA).
Oostende is trouwens de enige kustgemeente die géén camperplaatsen heeft, maar onderzoekt momenteel wel de opties om een dergelijke plek te voorzien op de site Raversyde. Middelkerke is met 204 plekken de kustgemeente met het grootste aantal camperplaatsen, daarna volgt Nieuwpoort met 122.
Coronaveilig reizen
Patrick Palmers is directeur van Pasar Kamperen en uitbater van Camping Kompas, dat twee vestigingen heeft aan de kust, in Nieuwpoort en Westende. Het aantal camperplaatsen werd daar recent gevoelig uitgebreid. “Campers zitten in de lift”, zegt hij. “We merken de laatste jaren een exponentiële groei. Die trend zien we niet enkel in Vlaanderen, maar in heel Europa. Er is dus nood aan meer én goede camperplaatsen, zeker aan de kust. De ruimte is hier beperkt en bovendien zien niet alle kustgemeenten even graag campers komen. Maar het is zeker nodig en daarom investeerden wij in een uitbreiding.”
Voorlopig blijft Kompas het aantal camperplaatsen behouden. “We hebben momenteel een stevig aanbod dat kan tellen. Maar ook gewone plaatsen kunnen gebruikt worden als camperplaatsen. Daar is ook vraag naar.”
De groei was al een tijdje aan de gang, maar kreeg nog een stevige boost door de coronacrisis. “We merken al een jaar of tien een groei”, gaat Patrick Palmers verder. “België is zelfs koploper, samen met de Scandinavische landen. Maar het klopt dat corona voor een extra boost zorgde. Het is dan ook een heel veilige manier van reizen. Ik denk dat nog meer mensen er de voordelen van zullen inzien. De boekingen voor onze camperplaatsen lopen vlot binnen. Hoewel reizen naar het buitenland ondertussen weer mag, merken we dat er toch nog heel wat mensen liever nog even afwachten en voor een reis in eigen land kiezen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier