Agnes Verdievel blaast 100 kaarsjes uit in Veldegem: “Mijn geheim? Blijven ademen!”

We zien Agnes omringd door haar familie, burgemeester Annick Vermeulen en de schepenen Charlotte Vermeulen, Ann Devriendt en Ellen Goes. © BC

In de Veldegemsestraat in Veldegem mocht Agnes Verdievel honderd kaarsjes uitblazen. “Ik heb nooit last gehad van stress, dat heeft me waarschijnlijk geholpen om honderd jaar te worden.”

Agnes werd geboren op 2 januari 1924 in Aartrijke als dochter van Boudewijn Verdievel en Emelia Verschaeve. Ze had nog een oudere broer Emiel en een jongere zus Clara. “In haar jonge jaren is Agnes een poos erg ziek geweest. Iets wat vandaag met medicatie snel verholpen zou kunnen worden, maar toentertijd was er nog niet zoveel medicatie beschikbaar en moest men zich verhelpen met enkele simpele, eigen bereide recepten in de hoop dat die zouden helpen”, begint burgemeester Annick Vermeulen, die de honderdjarige ging feliciteren met geschenken van de gemeente en een attentie van het Belgisch koningshuis.

Twee zonen

Als zestienjarige in het jaar 1940 heeft Agnes heel bewust de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Agnes was een beloftevolle studente en ging op internaat in Heverlee bij Leuven. Door de oorlog moest ze haar studies stoppen. Op 19 juni 1948 stapte Agnes in het huwelijksbootje met Cyriel De Grande. Hij overleed in 2009. Het echtpaar kreeg twee zonen. Oudste zoon Dirk werd geboren in 1952 en Jan zag het levenslicht in 1957. Agnes heeft drie kleinkinderen Magali, Stijn en Sofie en vijf achterkleinkinderen: Mathis, Eloni, Ciel, Leon en Willo.

Agnes werkte achtereenvolgens in Zevenkerken, Flandria en Superia. Na een onderbreking als huisvrouw om voor de kinderen te zorgen, ging ze aan de slag bij de krant Het Laatste Nieuws en bij de firma Naessens in Zedelgem.

Geen stress

Agnes ontving burgemeester Vermeulen en de schepenen Ann Devriendt, Charlotte Vermeulen en Ellen Goes op maandag 22 januari bij haar thuis in de Veldegemsestraat. Twintig dagen later dus dan haar verjaardag, maar Agnes verbleef een tijdje in het ziekenhuis. Ondertussen is de kranige eeuwelinge weer op post thuis in de Veldegemsestraat. “Mijn geheim om honderd jaar te worden? Gewoon blijven ademen”, zegt Agnes met een glimlach. “Het helpt waarschijnlijk ook dat ik altijd heel goed met stress kon omgaan. Ik heb er eigenlijk nooit veel last van gehad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier