Afwerking nieuwe locatie wijkdienst voorzien tegen bouwverlof 2024

Architect Thierry Logier; wijkinspecteur Christophe Depoorter, burgemeester Ria Pattyn-Beeusaert, hoofdinspecteur Peter Himpe, korpschef Claude Vandepitte en coördinator Günther Vandenabeele. (Kurt) © Kurt
Redactie KW

Op 2 oktober startten de werken aan de nieuwe locatie van de wijkdienst Lichtervelde in de Statiestraat. Drie jaar geleden werd de akte tot aankoop getekend, einddatum van de werken is voorzien rond bouwverlof 2024. Dan verhuist de politie vanuit het gemeentehuis naar de Statiestraat 205.

Op 31 oktober 2020 werd de akte getekend tot aankoop van de gelijkvloerse verdieping van het appartementsgebouw gelegen in de nabijheid van het station. De werken starten onder toezicht van architect Thierry Logier, Logica architectuur bvba uit Diksmuide. Ze worden gegund aan bouwonderneming Vanmaercke uit Tiegem.

De werken zullen ongeveer 818.500 euro kosten. Een bedrag dat wordt betaald door tussenkomst van elke gemeente van de politiezone. “De werken zorgen ervoor dat het gebouw zal voldoen aan alle moderne eisen van een politiekantoor en wil een toegankelijke en aangename werkplaats bieden voor de wijkagenten van Lichtervelde”, aldus korpschef Claude Vandepitte van Politiezone Regio Tielt.

Vertraging

In oktober 2020 duidde de wijkdienst van Lichtervelde de leegstaande burelen van reisbureau Sima Tours aan als nieuwe locatie. Een jaar later zou de verhuis achter de rug zijn. “Tussen dromen en werkelijkheid zit een groot verschil”, zegt Claude Vandepitte. “Helaas liep alles vertraging op door corona, en de stijgende kosten. Er werden zelfs twee aanbestedingsprocedures opgestart.”

Het gelijkvloers wordt volledig gestript. “Het gelijkvloers bestaat uit het voormalige kantoor van Sima Tours en een appartement erachter. Het gedeelte achteraan, 80 procent van het appartement, wordt afgebroken, omdat niet alle ruimte nodig is”, vertelt architect Thierry Logier. “Totale oppervlakte wordt een heel stuk groter dan in het gemeentehuis, 240 vierkante meter, wat bijna het dubbele is dan wat ze nu ter beschikking hebben. Het project is een herbestemming en vernieuwbouwing.”

Politiecel

Een cel komt er niet. “Lichtervelde is een wijkwerking, er is geen 24 op 24 uur permanentie”, weet Claude Vandepitte. “In het gemeentehuis is er een cel in de kelder. Dat er geen nieuwe komt in de Statiestraat is bewust gekozen. De normen hieromtrent zijn ook alweer aangepast en strenger geworden. De post in Lichtervelde is een deel van een politiezone, waardoor er cellen zijn op andere locaties, zoals bijvoorbeeld in het kantoor Hille of Tielt. Daarnaast is het een bewuste keuze om Lichtervelde lokaal te verankeren, wat de toekomst ook wordt, een lokale verankering blijft altijd nodig.” “In 2002, bij de opening, was het kantoor in Lichtervelde één van de meest recente, gemoderniseerde politiekantoren. Nu is het het oudste”, zegt Vandepitte.

“Voor de bezoekers zal er meer privacy en veiligheid zijn”, vertelt diensthoofd Peter Himpe. “Er is een aparte inkom, een aparte wachtzaal. In het gemeentehuis kan je langs twee kanten binnen, en iedereen ziet wie er binnen- en buitenkomt. In de nieuwe locatie zitten we meer afgesloten. Alles wordt aangepast aan de huidige wetgeving. Het nieuwe kantoor is centraal gelegen, dicht bij het station. Momenteel zijn er vier politieagenten tewerkgesteld in Lichtervelde.”

De burelen die vrijkomen in het gemeentehuis kunnen goed gebruikt worden. “De bijkomende ruimte wordt functioneel ingezet”, zegt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn. “Op het gemeentehuis hebben we echt wel meer burelen nodig, maar ook in de nieuwe locatie voor de wijkdienst is er ruimte voorzien om te vergaderen en een keuken waar het personeel kan eten. In 2000 was het gemeentehuis aangepast aan de noden van toen, maar we zijn intussen heel wat jaren verder. Het voorstel om naar hier te komen, kwam er van onze politieagenten.”

Iedereen tevreden

“Zowel de gemeente als de politie is tevreden met deze locatie”, vult Peter Himpe tot slot aan. “De opportuniteit was er en daar hebben we gebruik van gemaakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier