Afvalintercommunales IVBO en IVOO sluiten strategische alliantie voor de as Brugge-Oostende

Dirk De fauw, Minou Esquenet en Bart Tommelein snijden de taart aan die de strategische alliantie tussen IVBO en IVOO bezegelt. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Wat op ziekenhuisvlak voorlopig niet (meer) kan, lukt wel voor de afvalverwerking: Oostende en Brugge zullen samenwerken. IVBO en IVOO hebben een strategische alliantie gesloten, de twee afvalintercommunales zullen nagaan hoe ze structureel extra meerwaarde kunnen creëren over de as Brugge-Oostende. Door de alliantie willen de twee intercommunales hun slagkracht verhogen en onderzoeken hoe ze gezamenlijk een antwoord kunnen bieden op de grote maatschappelijke uitdagingen op het vlak van afvalbeleid.

Zal één van de twee afvalovens op termijn sluiten? Oostende of Brugge? Die vraag duikt meteen op bij de voorstelling van de strategische alliantie tussen IVBO en IVOO. De vergunning van de Oostendse oven verstrijkt in februari 2033, die van Brugge al in september 2032. En wat met de private speler, Biostroom Oostende? Krijgt die in de toekomst een rol voor de verwerking van huishoudelijk afval?

Efficiëntie

“Dat is nu niet aan de orde”, zegt de Oostendse burgemeester Bart Tommelein. “Met de strategische alliantie tussen IVBO en IVOO willen we ons wapenen al hetgeen er op ons afkomst inzake afvalverwerking. Samenwerken betekent een verhoging van de efficiëntie. IVBO en IVOO zijn twee sterke West-Vlaamse afvalintercommunales, met een brede blik op de afvalwereld. Met 265 medewerkers bedienen ze samen ongeveer 400.000 inwoners. Ze hebben een traditie van kwalitatieve dienstverlening en een bestuur dat dicht bij de mensen staat.”

Omdat toekomstgericht beleid ook betekent dat je moet innoveren in je organisatie, grijpen IVBO en IVOO volgens de Brugse burgemeester Dirk De fauw de gegroeide goede verstandhouding aan als startpunt voor een toekomstige strategische alliantie:

“De structurele samenwerking versterkt de ambitie en de slagkracht om nog beter te antwoorden op de noden van gemeenten en hun inwoners. Beide afvalintercommunales willen de samenwerkingskansen over de as Brugge-Oostende maximaal benutten – een logische optie, die past bij het DNA van onze regio. De alliantie is bovendien een krachtige omgeving om de grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken door innovatie én door een toekomstbestendige dienstverlening.”

Werkgroep

Steven Nagels, voorzitter IVOO, liet zich verontschuldigen bij de voorstelling van de alliantie. Minou Esquenet, voorzitter bij IVBO, stelt: “Als grootste Vlaamse publieke afvalenergiecentrale hebben we een tijdje terug het initiatief genomen om de samenwerking in het werkveld te versterken. We hebben daarbij de focus gelegd op goed nabuurschap, op een toekomstbestendige visie op afvalverwerving en -verwerking en op efficiëntiewinsten door schaalvergroting.”

“Deze strategische alliantie met onze buren is een eerste stap. We willen verder werken aan die cultuur van samenwerking met alle partners, ingebed in onze regio’s. IVOO en IVBO hebben bij elkaar een gedeelde ambitie gevonden in de toekomstvisie op de Vlaamse afvalverwerking en de sorteerdoelstellingen en -uitdagingen van morgen. Wat er concreet zal veranderen? Daarover zal een werkgroep zich binennkort buigen. ”

Uitdagingen

“IVBO en IVOO zullen samenwerken rond communicatie en de aanpak van belangrijke uitdagingen in het afvallandschap zoals de mogelijke overcapaciteit aan verbranding, de steeds strengere emissiewetgeving, de steeds krapper wordende arbeidsmarkt voor technische profielen en de hoge investeringskosten. De intensiteit van de samenwerking en de impact van de strategische projecten zal bepalen wat de alliantie op de lange termijn betekent.”

Bart Tommelein voegt eraan toe: “In de winter telt Oostende 75.000 inwoners, in de zomermaanden komen daar een pak tweede verblijvers en toeristen bij, met meer vuil als gevolg. Door de alliantie kan ook dat efficiënter aangepakt worden. En we zijn blij dat buurgemeente De Haan, dat tot IVBO behoort, nu inzake afvalverwerking wat dichter bij Oostende aanleunt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier