Aftellen naar de Tieltse Europafeesten (3/4): drukke driedaagse voor veiligheidsdiensten

We herkennen v.l.n.r. Stefaan Taverne namens de politie, Lieven Rijckaert namens de brandweer en medewerker Jan-Klaas Blomme namens het Rode Kruis. © Wouter Meeus
Dries Bernaert

Ook de veiligheidsdiensten tellen af naar de Tieltse Europafeesten, want voor de brandweer, de politie en het Rode Kruis breken er begin juli drie heel drukke dagen aan. “We moeten dag en nacht beschikbaar zijn, zowel voor de feestvierders als voor de andere inwoners”, klinkt het.

“Coördinator Jan Vermeersch stelt namens de Stad Tielt een noodplan op dat met alle veiligheidsdiensten besproken wordt”, opent majoor Lieven Rijckaert (55), postoverste van de Tieltse brandweer. “Ook wij checken de inhoud daarvan, maar eigenlijk wijzigt dat jaarlijks niet al te veel. De laatste jaren hebben we bijvoorbeeld moeten aangeven waar we bloembakken willen plaatsen, zodat auto’s niet met volle snelheid op de massa kunnen inrijden. Maar daarbij is het belangrijk dat we alle plaatsen, ook op de Markt, zelf kunnen bereiken met onze wagens.”

Een van de risicoplaatsen is Huis Tabor, aangezien de Patersdreef afgezet wordt. “We checken vooraf of onze ladderwagen via het park de nodige locaties kan bereiken”, gaan Lieven verder. “Samen met de groendienst stemmen we dan bijvoorbeeld af waar er gesnoeid moet worden. Ook de Kortrijkstraat en Markt krijgen extra aandacht. De opgestelde kraampjes moeten makkelijk weg te nemen zijn, zodat we met een voertuig van drie meter breed kunnen passeren. Dat testen we ook eens en nee, we doen dat niet om te pesten. Per zone ligt in het noodplan ook vast waar er bij nood een veldhospitaal ingericht moet worden en ook de Europahal kan dienst doen als evacuatiecentrum.”

Geen grote incidenten

Er wordt al een tijd geen beroep meer gedaan op de brandweer voor bewaking. “Tijdens het weekend zijn er een 30-tal brandweerlieden beschikbaar, die binnen de vijf minuten inzetbaar zijn. Zelf zal ik tijdens de Europafeesten ook nooit Tielt verlaten, want je draagt toch een zekere verantwoordelijkheid. Gelukkig bleven we in het verleden telkens gespaard van grote incidenten. We moesten wel een keertje tussenkomen toen wateroverlast het podium in gevaar bracht. Het is echter vooral leuk om te zien hoeveel volk de driedaagse op de been brengt, een echte troef voor onze stad”, weet Lieven Rijckaert nog.

Zelf zal ik tijdens de Europafeesten ook nooit Tielt verlaten, want je draagt toch een zekere verantwoordelijkheid – Lieven Rijckaert, postoverste van de Tieltse brandweer

Stefaan Taverne (50) uit Roeselare is diensthoofd Wijkdienst Tielt en al 13 jaar actief bij de Tieltse politie. “Ter voorbereiding op de Europafeesten maken we interne afspraken, maar we zitten ook samen met onder meer het stadsbestuur en de verenigingen”, vertelt hij. “Vooral de horeca speelt een belangrijke rol – hoe luid mag de muziek staan bijvoorbeeld – maar die samenwerking verloopt prima. Drank wordt bij ons al enkele jaren in plastic bekers geschonken. Dat zorgt voor minder oproepen voor het Rode Kruis, maar ook voor minder opkuis achteraf. Vanaf volgend jaar zullen dat trouwens herbruikbare bekers moeten zijn.”

Evacuatieplannen

Over de drie dagen verspreid zet de politie 50 tot 60 mensen in. “Onze ploegen zijn dag en nacht op pad, altijd met minstens twee teams en daarnaast nog enkele mensen achter de schermen”, geeft Stefaan mee. “We kunnen ook terugvallen op een noodplan bij ernstige situaties, met zelfs evacuatieplannen, maar hopelijk hebben we dat nooit nodig. Natuurlijk zijn er jaarlijks wel incidenten. Overdag krijgen we vooral oproepen over verloren gelopen kinderen of kleine diefstallen, ‘s nachts gaat dat over openbare dronkenschap en vechtpartijen. Het is gewoon belangrijk om zowel voor de feestvierders als voor de andere inwoners ervoor te zorgen dat de driedaagse goed verloopt.”

Collega’s in actie

Stefaan zal ook zelf van de partij zijn begin juli. “Als ik niet moet werken, zal ik zeker de gezellige sfeer komen opsnuiven. Waar ik naar uitkijk? De optredens van de groepen waar ook enkele collega’s in actief zijn. Op zaterdag is dat Maïskie Molie, op zondag Pancrase & LOSB. Ik ben benieuwd wat ze zonder hun uniforms op het marktpodium zullen klaarspelen.”

Overdag krijgen we vooral oproepen over verloren gelopen kinderen of kleine diefstallen, ‘s nachts gaat dat over openbare dronkenschap en vechtpartijen – Stefaan Taverne, diensthoofd Wijkdienst Tielt

Ook het Rode Kruis zal tijdens de driedaagse druk in de weer zijn. “Gelukkig kunnen we een beroep doen op heel gemotiveerde vrijwilligers”, zegt Tieltenaar Filip Ledoux (49), die binnen het Rode Kruis verantwoordelijk is voor de hulpdienst. “Ter voorbereiding zitten we altijd samen met onze eigen mensen en eigenlijk lukt het telkens vlot om onze teams samen te stellen. We kunnen rekenen op een sterke afdeling, die recent door enkele jonge mensen versterkt werd. Het is alleen wat puzzelwerk om de verschillende shifts in te vullen. Drie dagen lang, tot zelfs ‘s nachts, zijn we met acht tot tien mensen op het terrein aanwezig. En in nood is er nog altijd de 112.”

Leren reanimeren

Het Rode Kruis zal twee hulpposten installeren. “In het stadhuis, meer bepaald in het stadsarchief, op het Alexianenplein zal de centrale hulppost gevestigd zijn. In de Kortrijkstraat ter hoogte van het Vijverhof kunnen de mensen ook bij ons terecht. Daarnaast is er altijd een mobiele ploeg aanwezig en al onze vrijwilligers staan sowieso in verbinding met elkaar. In geval van grote nood toont ons noodplan wie waarvoor bereikbaar is, maar eigenlijk vallen er zelden erge incidenten te noteren. Wat alcoholintoxicatie natuurlijk, maar dat valt allemaal wel mee.”

Filip zal zelf ook de sfeer van de Europafeesten opsnuiven. “Op vrijdag en zaterdag zal ik zelf de hulppost mee helpen bemannen, maar ook dan zal ik kunnen genieten van de optredens en de sfeer. Op zaterdag is iedereen trouwens welkom om te leren reanimeren, want om de twee uur zullen er sessies plaatsvinden met erkende instructeurs. Als het mooi weer is, zal er veel volk zijn en dan is de driedaagse voor ons al geslaagd. En natuurlijk als er niet te veel verzorgingen nodig zijn”, rondt Filip Ledoux af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier