Advocaat Lennert Dierickx uit Roeselare over de zaak Jozef Chovanec: “Nog steeds niet eens over doodsoorzaak”

Lennert Dierickx in het Roeselaars kantoor in Westwing Park: room with a view. (foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel Stefaan Beel
Peter Soete

Lennert Dierickx is een Roeselaarse Gentenaar of een Gentse Roeselarenaar. Deze topadvocaat werd onlangs vennoot in het gereputeerde advocatenkantoor Cottyn. Lennert is nu vooral bekend als advocaat in de bewogen zaak Chovanec.

Je bent de advocaat van de weduwe Chovanec, de man die zes jaar geleden stierf in een politiecel van de luchthaven van Charleroi na weerspannigheid en hardhandig optreden van de politie. Ben je na zes jaar nog steeds verontwaardigd over het verloop van deze zaak?

Lennert Dierickx: “Natuurlijk, indien ik niet meer verontwaardigd zou zijn dan zou ik te kort schieten als advocaat én als mens. De weduwe en de familie hebben niet de behandeling van hun zaak gekregen die ze verdienen.”

“Toen wij bij de politie informeerden, was er wel een proces-verbaal van weerspannigheid want er was een krasje op het polshorloge van een agent. Maar over hetgeen er in de cel was gebeurd, was er geen onderzoek gevoerd en was er geen proces-verbaal opgesteld. Het onderzoek dat gevoerd was, was die naam niet waardig. Na drie jaar heeft de weduwe Chovanec uit pure wanhoop de videobeelden die ze had, met de pers gedeeld.”

“Ze hoopte op die manier iets in beweging te zetten. En inderdaad, plots was het kot te klein en werden grote woorden gesproken. Maar de tristesse van het verhaal is dat het onderzoek is verzand en we mogen spreken van de trein der traagheid. Het is opnieuw oud nieuws geworden. Niet vergeten dat die man is overleden in 2018.”

De meest normale onderzoeksdaden gebeurden niet?

“Er werd zelfs een reconstructie geweigerd! Wanneer iemand het leven laat in verdachte omstandigheden wordt er quasi altijd een reconstructie gehouden, zeker als er politiediensten bij betrokken zijn. Wij hebben die moeten afdwingen bij de rechtbank. Uit menselijk oogpunt begrijp ik dat enigszins: het parket en de politie werken samen en ze hebben elkaar nodig. Maar een onderzoek moet altijd grondig en correct worden uitgevoerd. Zo werd een zeer vluchtige autopsie gedaan, iets wat ook werd bevestigd door onze tegenexpert professor Wim Van de Voorde, toch een absolute autoriteit op het vlak van forensische geneeskunde.”

Privé

Geboren in Gent (4 juli 1990) maar opgegroeid in Roeselare. Woont nu met zijn partner Elise Vantroys in Gent.

Opleiding en job

Lager onderwijs in Klein Seminarie, middelbaar onderwijs in de VMS en hoger onderwijs aan UGent (Rechten). Gestart aan de balie van Gent, vervolgens aan de balie van Dendermonde en sedert een jaar aan de balie van Gent en Dendermonde. Werkt sedert 2014 bij advocatenkantoor Cottyn en werd er onlangs vennoot.

Vrije tijd

Familie, whisky, sport kijken (AA Gent), lekker eten en drinken.

“Het resultaat was dat er een nieuw medisch onderzoek kwam dat rekening moest houden met de opmerkingen van professor Van de Voorde. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de arts die… de eerste autopsie had gedaan. Men zou mogen verwachten dat iedereen het na zes jaar eens zou zijn over de doodsoorzaak maar zelfs dat is niet het geval. Het is blijkbaar niet zo evident in Charleroi.”

Hoe kwam mevrouw Chovanec eigenlijk bij jullie kantoor terecht?

“Omdat wij een kantoor hebben in Slovakije, het thuisland van het koppel Chovanec. Advocatenkantoor Cottyn heeft in het hoofdkantoor in Aalst een dertigtal advocaten en een tiental medewerkers in dienst en naast een kantoor in Gent en Roeselare hebben we ook kantoren in Polen, Tsjechië, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Slovakije en Oekraïne.”

Je bent na tien jaar vennoot van het kantoor geworden?

“Ik ben inderdaad de jongste vennoot van het kantoor. Advocatenkantoor Cottyn wil nu en in de toekomst een gevestigde waarde blijven. Daarbij wordt dus ook werk gemaakt van verjonging.”

Ben je eigenlijk Gentenaar of Roeselarenaar?

“Dat is een moeilijke. Mijn Gentse vrienden zeggen dat ik een Roeselarenaar ben en mijn Roeselaarse vrienden vinden mij een Gentenaar. Mijn vaders familie is afkomstig van Roeselare, mijn ma is een Gentse. Ik ben achttien jaar opgegroeid in Roeselare maar ik heb de wereld leren kennen in Gent. Ik ben dus eigenlijk allebei, zowel Gentenaar als Roeselarenaar. Maar onthou wel dat er in de bar van ons Aalsters kantoor Rodenbach wordt geschonken (lacht).”

Wat zijn jouw juridische specialiteiten?

“Strafrecht vormt het belangrijkste onderdeel maar ook personen- en familierecht, burgerlijk recht en een specifiek onderdeeltje van fiscaal recht komen op mijn bord terecht.”

“Ik ben ook vijf jaar praktijkassistent geweest aan de universiteit maar door de uitbouw van ons kantoor ben ik daarmee gestopt. Dat was lesgeven aan 300 studenten in de aula: uitdagend maar zeer leerrijk.”

Zou je iedere zaak aanvaarden?

“Iedereen heeft recht op juridische bijstand en een advocaat staat de dader bij maar verdedigt niet noodzakelijk de daad. Ik zal echter nooit een zaak aanvaarden waar ik niet achter sta. Ik moet geloven in het dossier en een klik hebben met de cliënt. Ik zal ook nooit tégen het dossier pleiten, je kunt het bestaan van het zonlicht niet ontkennen. Het is belangrijk om de cliënt te begeleiden maar je moet als advocaat ook een positie innemen die steek houdt.”

Is er een work/life balans?

“Je wordt geacht constant bereikbaar te zijn. Maar ik kan dat begrijpen. De rechtbank neemt nu eenmaal beslissingen die een grote invloed hebben op het leven van mensen.”

(PS)