Actiegroep Dement Oostende in de bres voor pand Nuytten

Het pand op het Prinses Clementinaplein 14-16. © GLO
Gillian Lowyck

Al voor de tweede keer roept actiegroep Dement op om bezwaarschriften in te dienen tegen de sloop van het pand Nuytten op het Prinses Clementinaplein in Oostende. Opvallend, want de eerste keer trok de bouwheer de aanvraag weer in. Nu is er dus een tweede sloopaanvraag, maar is er eigenlijk zo goed als geen verschil met de eerste aanvraag.

Het pand op het Prinses Clementinaplein 14-16, bestaat eigenlijk uit twee panden die werden samengevoegd door de begrafenisondernemer Nuytten. Het is een ontwerp van architect André Daniels, die nog heel wat belangrijke en bekende gebouwen in Oostende op zijn naam heeft staan. Een van de twee panden heeft een lage locuswaarde.

Begin dit jaar was er een sloopaanvraag door NV Het Groeneveld uit Jabbeke ingediend. “We riepen toen massaal op tot het indienen van bezwaarschriften, en met het nodig succes”, vertelt Guy Servaes van Dement. Maar nu is er dus een tweede sloopaanvraag. “Het is eigenlijk dezelfde aanvraag. Voor een banaal appartement, aan de ene kant even hoog als het al bestaande appartement, aan de andere kant lager naar de bestaande villabouw.”

Niet meer in oorspronkelijke staat

Guy Servaes geeft wel toe dat het pand in slechte staat is: “Het pand werd aan de binnenkant volledig aangepast door de begrafenisondernemer. Het is dus niet meer in oorspronkelijke staat en is ook al een tijdje aan het verkommeren. Maar op zijn minst moet de gevel bewaard worden. Daarbij komt ook dat het pand doorloopt tot aan de Torhoutsesteenweg. Daar zijn er heel wat mogelijkheden om het pand aan te pakken.”

“Wij zijn er van overtuigd dat het geheel van belle-époquepanden moet gevrijwaard worden van sloop, en beschouwd moet worden als erfgoedgeheel”, klinkt het. Daarom roept de actiegroep op om bezwaarschriften in te dienen. Er is nog tijd tot vrijdag 16 november om middernacht.

Een voorbeeld van bezwaarschrift kun je opvragen bij dementoostende@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier