Achilles (7) kreeg op verjaardag zware diagnose, voetbalvriendjes steken hem hart onder de riem: “Dit doet zoveel deugd”

Achilles Deceuninck met zijn papa Yves, mama Tatiana Vlaminck en zus Célèstine bij de kaart die Achilles kreeg van zijn voetbalclub. © Stefaan Beel
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Eind vorig jaar moest de jonge voetballer Achilles Deceuninck noodgedwongen zijn zevende verjaardag in het ziekenhuis vieren. De familie kreeg er het hartverscheurende nieuws dat er botkanker bij de jonge Westrozebekenaar was ontdekt. Nog voor de start van het nieuwe jaar werd een chemokuur opgestart. Zijn voetbalvriendjes en de ganse club staken hem afgelopen weekend nogmaals een hart onder de riem.

Zaterdag 25 november 2023. Net als duizenden andere gezinnen staat de eerste ochtend van het weekend ten huize Deceuninck in het teken van ‘de voetbal’. De dan zesjarige Achilles draaft samen met zijn ploegmaatjes het veld op om de kleuren van SK Westrozebeke te verdedigen. Ouders Yves Deceuninck (38) en Tatiana Vlaminck (33) supporteren aan de zijlijn. Maar de match van Achilles zit er helaas na enkele minuten al op.

“Hij klaagde die week al over pijn aan zijn knie. Maar we dachten dat het om groeipijn ging, want veel vriendjes kampten met dezelfde klachten”, vertelt mama Tatiana, afkomstig uit Langemark en kleuterjuf in de vrije basisschool in Sint-Juliaan. “Toen hij een tik kreeg tijdens die voetbalwedstrijd kon hij niet meer verder. De dokter van wacht dacht aan een verrekking en schreef een week rust voor. Het verbeterde echter niet, waardoor we begin december foto’s lieten nemen.”

Zwarte vlek

Het ziekenhuis belde met de boodschap dat het er niet goed uitzag. “We vreesden eerst voor een breuk, maar de arts vertelde nadien over een zwarte vlek achter Achilles zijn knie.” Verder onderzoek bracht aan het licht dat het om osteosarcoom ging, botkanker. “Je panikeert als je zoiets hoort. De tumor groeide agressief. In plaats van ons over een gebroken knie zorgen te maken, vreesden we plots voor het ergste.”

Alle jeugdspelers van SK Westrozebeke ondertekenden de kaart.
Alle jeugdspelers van SK Westrozebeke ondertekenden de kaart. © GF

Achilles moest noodgedwongen zijn zevende verjaardag in het ziekenhuis doorbrengen. “Dat was verschrikkelijk. Al hadden we geluk bij een ongeluk. Dankzij die tik tijdens het voetballen waren we er snel bij, de kanker was nog niet uitgezaaid.” Om dat te voorkomen en de tumor te bestrijden, werd er eind december met chemo gestart. “Binnenkort ontdekken we of de chemo werkt, maar de behandeling loopt vrij goed. We proberen er een positieve periode van te maken.”

Prothese

Op donderdag 18 april volgt een operatie aan de knie. “Die knie is kapot, Achilles zal een prothese krijgen. Maar daardoor zal dat been nooit groeien zoals zijn ander. Het zal zijn verdere leven bepalen. Hij zal bijvoorbeeld nooit meer kunnen voetballen en veel minder kind kunnen zijn. Dat is hard. Hij ging enorm graag naar SK Westrozebeke, maar zal in de toekomst van de zijlijn moeten toekijken.”

Hartverwarmend

Afgelopen weekend nam de club het initiatief om hun jonge speler nogmaals een hart onder de riem te steken. “We hebben een grote kaart gemaakt met alle namen erop. Iedere ploeg nam er tijdens de laatste match een foto mee”, duidt Steven Cool van SK Westrozebeke. “Het nieuws sloeg bij onze club in als een bom. We zijn erg geschrokken en het raakt ons allemaal, maar we blijven net zoals Achilles zijn gezin positief. De reacties op onze actie zijn alvast hartverwarmend. Heel veel mensen duimen mee voor Achilles. We krijgen zelfs steun van andere clubs uit de regio. Die betrokkenheid is bijzonder mooi.”

“Het doet inderdaad heel veel deugd”, bevestigt ook Tatiana. “Iedereen leeft mee. We tonen dat ook aan Achilles om hem op te peppen. Hij reageert erg blij dat ze aan hem denken. Achilles mag namelijk een tijdje niet naar school en is bang dat zijn beste vrienden hem zullen vergeten. Maar op deze manier weet hij dat niemand dat zal doen.”