Achille (84) na zijn triomf: “Schrijf maar op: als ik 90 ben, doe ik het weer”

(foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

In één uur 28 kilometer of meer afleggen op de fiets. Dat was de uitdaging die de 84-jarige Achille Margo met de glimlach aanging. Bovendien was het ook de afstand die nodig was om het werelduurrecord bij de 80-plussers op zijn naam te schrijven. Op de overdekte wielerpiste van Roubaix haalde hij niet alleen zijn vooropgestelde doel, hij deed er met 31,186 kilometer nog een flink schepje bovenop. De kroniek van de strijd tegen de chronometriek.

Achille Margo, 84 jaar, uit Lauwe en van geen kleintje vervaard. Dinsdag deed de Lauwenaar een gooi naar het werelduurrecord in zijn leeftijdscategorie, de 80-plussers. Hij was niet aan zijn proefstuk toe, want vorig jaar klokte hij na 60 minuten op de trappers af op 27,4 kilometer. Die prestatie werd echter niet officieel erkend, onder meer omdat hij met een gewone wegfiets had gereden. Meteen na het afstappen liet Achille duidelijk verstaan dat hij volop voor het officiële record zou gaan.

Twee keer trager, drie keer zo oud

Het duurde maanden vooraleer de ‘Campenaerts van de 80-plussers’ niet alleen zijn trainingen, maar ook de nodige voorbereidingen kon afwerken. Het verzamelen van de nodige papieren en documenten, het regelen van de dopingcontrole en van de aanwezigheid van UCI-officials én het bijeenbrengen van de duizenden euro’s die hiervoor nodig waren, nam meer dan 11 maanden in beslag. Achille liet zich echter niet uit zijn lood slaan en bleef halsstarrig verder trainen.

Dinsdagmorgen verscheen een erg rustige Achille aan de velodroom van Roubaix. “Ik ben hier al acht keer komen trainen en telkens zat ik hoger dan het gemiddelde dat ik nodig had. Ik heb er een goed oog in”, liet hij optekenen. “Die 28 kilometer is zeker te doen. Het is dan wel twee keer trager dan het record van Campenaerts, maar ik ben wel drie keer zou oud. Alleen moet het vandaag gebeuren met een pistefiets, niet mijn standaard koersvelo. Ik heb geluk want de mensen van de velodroom stellen me een fiets ter beschikking. Dat spel weegt nog minder dan mijn eigen fiets. Ik ga nogal vooruit gaan.”

Een kus voor de liefde van zijn leven, zijn vrouwtje Suzanne. (foto CLL)
Een kus voor de liefde van zijn leven, zijn vrouwtje Suzanne. (foto CLL)

Om 10.30 uur schoot hij uit de startblokken en al snel slaagde Achille erin om een vast tempo te vinden. Al na 30 minuten bleek dat hij op schema zat om zijn doel te halen. Meer nog, hij zag er verbazingwekkend rustig uit. Onder massale belangstelling van zowel supporters, waaronder burgemeester Eddy Lust en schepen van sport Herman Ponnet, als de talrijke aanwezige nationale en internationale pers tikte de klok verder. Na 54 minuten waren de 28 lange kilometers al afgehaspeld, maar de kranige Lauwenaar bleef geconcentreerd voorttrappen.

Nog naar de koers

Na 60 minuten was het duidelijk: Achille had het record niet alleen gehaald, hij had het ronduit verpulverd. De officiële meting toonde een totale afstand van 31,186 kilometer. Goed voor de titel van werelduurrecordhouder. Zelf bleef hij de kalmte zelve. Hij leek zelfs nog bijzonder fit na zijn exploot. “Afzien? Mor manneke toch, ik ben al 60 jaar getrouwd, dat is elke dag afzien.” Met zijn gekende grapjes en met een kwinkslag stond hij nadien uitgebreid de pers te woord, alsof hij nooit iets anders had gedaan. Hij vroeg de aanwezige journalisten zelfs prompt om hun agenda er even bij te nemen. “Binnen zes jaar word ik 90, dan ga ik dat nog eens doen maar in de categorie voor 90-plussers. Schrijf dat dus maar allemaal op he, mannekes.” Op de vraag wat hij nu van plan was te doen, antwoordde hij met een echte, West-Vlaamse tongval. “Ik ga nu eerst in dat potje van de dopingcontroleur gaan plassen, want dat madammeke kijkt al een beetje boos. Nadien gaan we nog snel een mondje eten want deze namiddag moet ik nog naar Gullegem Koerse.”

Achille Margo (84) heeft het gedaan: in een uur tijd heeft hij 31,186 kilometer gefietst, goed voor een nieuw werelduurrecord bij de 80-plussers.
Achille Margo (84) heeft het gedaan: in een uur tijd heeft hij 31,186 kilometer gefietst, goed voor een nieuw werelduurrecord bij de 80-plussers.© CLL

Canadees blijkt te jong

Helaas volgden na de uitdaging, al snel enkele berichten dat Achille niet de snelste 80-plusser zou zijn. Die titel zou van de Canadees Giuseppe Marinoni zijn, die in 2017 meer dan 39 kilometer zou gereden hebben. Giuseppe reed zijn verpletterende race echter op 24 september terwijl hij zijn 80ste verjaardag pas op 30 september vierde. Achille is en blijft dus de enige werelduurrecordhouder. En hij komt uit Lauwe.