Academieleerling Wiek (60) wil touringcar laten crashen in tuin van het Begijnhof in Brugge: “Ambigue houding van Bruggelingen tegenover massatoerisme illustreren”

Zeeuws-Vlaming Wiek Vermeulen, leerling aan de Brugse Academie DKO, is een crowdfunding gestart ter financiering van zijn kunstwerk naar aanleiding van 800 jaar Begijnhof in Brugge. Hij wil in de tuin van dit Unesco Werelderfgoed een touringcar laten crashen en ingraven, als artistiek symbool voor de gemengde gevoelens die Bruggelingen over massatoerisme hebben.
Doorgaans wordt een crowdfunding opgezet door familieleden van ernstig zieke personen, omdat ze de dure medische behandeling niet kunnen betalen. Gewezen saxofonist en marketeer Wiek Vermeulen (60) uit Aardenburg doet het voor de kunst. Deze Nederlander – hij identificeert zich liever als Europeaan – woont in Aardenburg en is student in de ateliers ‘crossover’ en ‘digitaal kunstenlab’ van de Brugse Academie, afdeling deeltijds kunstonderwijs.
Sauve garde
“Als jaarproject kregen wij de opdracht om iets te creëren rond het thema ‘sauve garde’. Daarbij werkt de Brugse Academie samen met het Begijnhof, dat 800 jaar bestaat”, legt Wiek Vermeulen uit. “Tijdens corona had ik het ‘stille Brugge’ ontdekt, maar als je nu het Begijnhof bezoekt, is dit geen plek meer voor veiligheid, geborgenheid, reflectie, contemplatie en rust – woorden die voor mij het begrip ‘sauve garde’ omvatten. De toeristische drukte staat lijnrecht tegenover die veilige stilte.”
“Daarom rijpte bij mij het idee om een bus te laten crashen in de tuin van het Begijnhof: een echte touringcar half laten ingraven in de grond van deze site. In het digitaal lab van de Academie heb ik al een ontwerp gemaakt. De bedoeling is om een bijna drie meter hoge stalen constructie als een neergestort projectiel op de site in te graven. Ze zal deel uitmaken van een tentoonstelling van 6 juni tot 28 september in de voormalige Bleektuin van het Begijnhof.”
Zelfreflectie
“Die gecrashte autocar zal symbool staan voor de ambigue houding die de Bruggelingen hebben over de overlast van het massatoerisme: enerzijds is het een belangrijke peiler voor de economische welvaart van de stad, enerzijds zorgt de toeristische drukte ervoor dat veel Bruggelingen hun stadscentrum mijden. Het stadsbestuur probeert beide partijen te verzoenen: niet tornen aan de welvaart en tegelijkertijd de stad leefbaar houden.”
“Maar er is ook een vierde partij in dit debat, met name de toerist. Als hij mijn kunstwerk, dat de naam ‘Invasion Tours’ kreeg, zal zien, wordt hij met zichzelf geconfronteerd: wat doe ik hier? waarom ben ik hier? hoe ben ik hier gekomen? hoe lang blijf ik hier? hoe groot is mijn ecologische voetafdruk? Ik schud de toerist wakker en nodig hem uit tot kritische zelfreflectie. Ik maak hem bewust van zijn impact op de stad, dat lijkt mij een betere manier dan dat de lokale overheid hem allerlei beperkingen oplegt”, aldus Wiek Vermeulen.
Sponsor?
Het project ‘Invasion Tours’ lijkt een leuk idee, maar…. het ontbreekt Wiek Vermeulen aan geld om het te realiseren. “Ik heb 3.500 euro nodig om het 600 kilo zware beeld door een gespecialiseerde firma te laten vervaardigen, transporteren en ingraven. Na overleg met de directie is de Brugse Academie bereid om een crowdfunding op te starten. Die formule is betrouwbaarder, want wie zal geld geven aan een wildvreemde als ik? Iedereen wordt uitgenodigd om een kleine som geld te doneren en tegelijkertijd een statement te maken over het massatoerisme.”
“Indien we niet aan het nodige bedrag geraken, zal de school het geld aan andere kunstprojecten spenderen. Ik hoop ook stilletjes dat een Brugs bedrijf als sponsor optreedt. Of dat iemand na de expo het beeld aankoopt en in zijn tuin plaatst. Of dat de Stad Brugge eigenaar wordt en het beeld een permanente plek geeft op het Vestibuleplein: aan de ingang van de stad, op de plek waar jaarlijks 8 miljoen toeristen passeren. Zou dat geen mooi symbool zijn?”, aldus de Zeeuws-Vlaming.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier